PÁL LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság tagja:

Teljes szövegű keresés

PÁL LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság tagja:
PÁL LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság tagja: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság négy tárca költségvetési javaslatát vitatta meg: a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumáét, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumét, az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumét és a Földművelési Minisztériumét. A beérkezett módosítási indítványokat földolgoztuk, és ezekről külön-külön jelentést adtunk az Országgyűlésnek, úgyhogy ezt én részletesen nem kívánom ismertetni. Szubjektív megjegyzésektől pedig a tárgyalások kapcsán szerzett élményeim miatt eltekintek.
A tárgyalások során érintettünk két más tárcát is; ezt azért kell megemlítenem, mert nem a mi bizottságunk hatáskörébe tartoztak.
A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium költségvetéséből bizonyos elemeket Ráday Mihály képviselő úr javaslatára javasoltunk áttenni a Környezetvédelmi Minisztérium költségvetésébe, és tudomásunk szerint ezt más bizottságok is támogatólag fogadták, s a Kormány képviselői is – a tárgyaláson jelenlévők – szintén támogatták ezt.
Hasonlóképpen szóba került a tárgyalásaink során a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma és az OMFB közötti bizonyos összefüggések kérdésköre, erre még szeretnék külön visszatérni.
A bizottság tárgyalásai nem terjedtek ki részleteiben az igazgatási költségekre, de elvben egyetértünk azokkal a javaslatokkal, amelyek a költségvetési bizottságban fogalmazódtak meg, és az igazgatási költségek globális csökkentésén belül az általunk tárgyalt tárcákra is kiterjednének.
Foglalkoztunk az említett tárcákhoz tartozó támogatási alapok kérdéseivel is. Ezen alapok közül némely csökkentésekre tettünk javaslatot; egy esetben, a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumánál kezelendő befektetési alap tekintetében pedig úgy véltük, hogy az előirányzott 3 milliárd forinttal szemben 1 milliárdnak a jóváhagyása lenne most aktuális, és látszik most megalapozottnak, további 1 milliárd forintot javasolunk a költségvetésben forrásként figyelembe venni, és ennyivel csökkenteni a Központi Műszaki Fejlesztési Alapból történő elvonásokat, s a harmadik milliárdra pedig az a javaslatunk, hogy egyelőre zároljuk, s amennyiben a Minisztérium megfelelően megalapozott javaslatokkal tud előállni, akkor a zárolást föl lehet engedni.
Vita volt a bizottságunkban több képviselő úr javaslata alapján a jamburgi beruházás kérdéseiről. A bizottság egységesen állást foglalt abban, hogy folytatni kell a jamburgi beruházást. Úgy véljük azonban, jelenleg még nem látható be, hogy az előirányzott 12,5 milliárd forint teljes egészében felhasználásra fog-e kerülni ebben az évben, ezért az előirányzat terhére 2 milliárd forintot javasoltunk szintén egyelőre zárolni.
A bizottságnak van egynéhány olyan pontosítási javaslata, amelyeket szükségesnek tartok itt a tisztelt Országgyűlés előtt megemlíteni. Elsősorban a költségvetésről szóló törvény 20. §-ának (2) bekezdése tekintetében látjuk szükségesnek azt, hogy egy olyan kiegészítés kerüljön a kormánygaranciák tekintetében a szövegbe, amely lehetővé teszi, hogy kőolaj, földgáz, szén és villamos energia beszerzése esetén a garanciák meghaladhassák a 0,5%-ot. Ez sajnos egyelőre még nem került kiosztásra a képviselőtársaim között, de gondolom, a bizottság elnöke gondoskodott róla, hogy eljusson mindenkihez.
Meg kell jegyeznem azt, hogy a közlekedési tárca előirányzatainak tárgyalása során képviselői kérdésre azt a választ kaptuk, hogy a reptéri zajvédelem költségei a tárca előirányzatai között szerepelnek. Időközben egy részletes tájékozódás alapján erről sajnos nem sikerült meggyőződnünk. Mi módosítási javaslatot ennek kapcsán nem terjesztünk elő, de kérjük a tárcát, hogy a majdan rendelkezésre álló költségeken belül a zajvédelmi előirányzatokat biztosítsa.
Még egy utolsó megjegyzést tennék. A mezőgazdasági és erdőgazdasági infrastruktúra fejlesztésére szerepel a költségvetés tervezetében 3 milliárd forint előirányzat. A bizottságunknak az a kérése, hogy ebből 200 millió forint külön kerüljön megjelölésre, kiemelésre a kémiai talajjavítás céljaira.
Végül megjegyezném, hogy az összes javaslatunk 2,2 milliárd forinttal csökkentené azokat az előirányzatokat, amelyek a költségvetés ezen fejezetében kiadási rovaton szerepelnek; 300 millió forintos növekményt irányoztunk elő, illetve javasolunk az Országgyűlésnek elfogadásra a vízvédelem területén, s 3 milliárd forint zárolására tettünk javaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem