GÁLSZÉCSY ANDRÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

GÁLSZÉCSY ANDRÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
GÁLSZÉCSY ANDRÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Nem gondoltam, hogy konkrét vita-ügyekben kell szűzbeszédemet önök előtt megtartani – és nem is szándékozom hosszú lenni –, de az az érzésem, kénytelen vagyok reagálni Kőszeg úr mondandójára.
Én egész bizonyos vagyok abban, hogy amikor Békesi és Kőszeg úr jelentősen csökkenteni javasolja a nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetési előirányzatait, akkor teljesen más érzelmi megközelítésből teszi ezt – én tökéletesen megértem. Inkább arra térnék csak ki, hogy a konkrét megállapításokat helyesbítsem.
Nem tudom, hogy számolta ki Kőszeg úr a bértételeket, de én ki tudom jelenteni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál és az Információs Hivatalnál is ugyanolyan tiszti beosztású hivatásos állomány van, mint a rendőrségnél, és ugyanolyan – három tételből összetevődő – bért kapnak, mint a másik két fegyveres testületnél. Ennek következtében, ha a szolgálati idejük, a beosztásuk és a rendfokozatuk azonos, akkor az illetményükben sincs különbség. Különbség lehet a nyelvtudási pótlékban, hiszen különösen az Információs Hivatalnál lényegesen többen beszélnek idegen nyelveket, mint mondjuk a rendőrségnél – azt hiszem, ez is érthető.
A másik a technikai fejlesztés és a beruházás. A számítógép nem fejlesztés, hanem csere. Azt hiszem, mindegyikünk tudja – az is, akinek nincs különösebb technikai képesítése, nekem sincs –, hogy a technikai elavulása a számítástechnikának lényegesen gyorsabb, mint más technikai ágazatoknak,cserére itt is mindenképpen szükség van.
Más technikai berendezések olyanok, amelyeket egy országtól szereztünk be az elmúlt évtizedekben mindig, és nem biztos, hogy ugyanezt a gyakorlatot kellene követnünk a jövőben, sőt bizonyos, hogy egyes berendezéseket éppen emiatt kell feltétlenül kicserélni.
A harmadik: mindazok az eszközök, amelyeket a technikai igazgatóság használ, a rendőrségnek is a rendelkezésére állnak, és a rendőrség bűnüldöző munkáját is segítik. Én úgy tudom, tökéletesen igaza volt Kőszeg úrnak, amikor az ideológiáját elmondta, ami miatt a Belügyminisztériumtól leválasztották a technikai igazgatóságot. Azon nem szeretnék vitatkozni, hogy ennek az ideológiának van-e a magyar társadalomban valamilyen jelentősége vagy nincs – nem tudom 10 millió embernél megítélni. Abban azonban biztos vagyok, hogy egy külön, kiemelten technikai igazgatóság – amelynek el kell látnia a Belügyminisztérium ilyen jellegű igényeit, a Nemzetbiztonsági Hivatalét, az Információs Hivatalét, valamint a két katonai szakszolgálatét – jobb, ha külön működik, mint ha egy monstre belügyminisztériumi költségvetésbe vannak a tételei beolvasztva, ahol azt hiszem, aligha lenne lehetősége ugyanúgy megismernie Kőszeg úrnak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem