SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Már Hack Péter és Vastagh Pál egyaránt utalt arra, hogy a jelenlegi alkotmánymódosítás rendkívüli körülmények közt megy végbe, ezt mindenképpen indokolja a kormányalakítással kapcsolatos gyors intézkedéseknek a biztosítása. Már a ma reggel megkapott módosított szöveg mutatja, hogy a megszövegezésben bizonyos pontatlanságok következtek be, javítására máris az indítvány a kezünkben van.
Nos én is találtam egy pontatlanságot a megszövegezésben - szeretném gondolni, hogy pontatlanság amelynek azonban a jelenlegi politikai helyzetben eléggé fontos következményei lehetnek. A módosító javaslatomat írásba foglaltam, a leírására azonban még nem volt mód, ma reggel készült el, ezt természetesen el fogjuk készíteni, s kérem majd a bizottságot, hogy üljön össze ennek a megtárgyalása érdekében.
Fel szeretném olvasni magát a szöveget. Javaslom az Alkotmány 34. szakaszának az alábbi megszövegezését. "34. §. A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolását - és itt jön a módosítás - a tárca nélküli miniszterek legnagyobb számát külön törvény tartalmazza."
Indokolásként hivatkozom a következőkre. Az Alkotmány hatályos 19. szakasz (1) bekezdésének pontja szerint az Országgyűlés választja meg a Minisztertanácsot. Így természetesen nemcsak a miniszterek személyét, számát is az Országgyűlés határozhatja meg.
A tervezet szerinti 33. § (4) bekezdése szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel. A tervezet szerinti 34. § a minisztériumok felsorolását törvényben rendeli el szabályozni. Így az Országgyűlés megszabhatja a tárcák számát is. A tárca nélküli miniszterek számát ugyanakkor semmi nem korlátozza. De arról sincs rendelkezés, hogy ilyen státus csak a Kormány alakításakor létesíthető-e vagy bármikor máskor? A tervezet tehát nem korlátozza semmilyen formában a tárca nélküli miniszterek kinevezését. Az Országgyűlés hozzájárulásának szükségessége nélkül bármikor akárhány ilyen státus létesíthető lenne. Véleményem szerint ez mindenképpen joghézag.
Véleményem szerint az Országgyűlés beleszólási lehetőségét legalább a javasolt módon biztosítani szükséges. Konkrétan az elképzelésem kétirányú, vagy a minisztériumok felsorolásáról ma meghozandó törvény keretében lehetne ezzel a kérdéssel foglalkozni, vagy pedig erről mindenképpen külön törvényt kellene hozni. Rendkívül fontosnak tartom azonban azt fontosnak tartom azonban azt, hogy még a koalíciós tárgyalások befejezése előtt ezt mindenképpen az Országgyűlés valamilyen formában szabályozza, hogy egyáltalán hány ilyen miniszteri státus létesíthető, hiszen enélkül rendkívül bizonytalan helyzet állhatna elő. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem