ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy mai ülésnapunkon az elmúlt héten megkezdett ülésünket folytatjuk, természetes, hogy az akkor elfogadott napirendi pontokat tárgyaljuk tovább. Az elfogadott tárgysorozaton belül azonban indokolttá vált a sorrend megváltoztatása, mégpedig amiatt, mert több előterjesztés bizottsági megtárgyalása még nem fejeződött be.
Ismertetem tehát a napirendi pontokat.
Először megtárgyaljuk a felszámolási eljárásról szóló 1986. évi 11. törvényerejű rendelet módosításával foglalkozó törvényjavaslatot. Ez az előterjesztés az önökhöz eljutott előterjesztések közül az 51. számot viseli.
Ezt követi a földről szóló 1987. évi I. számú törvény módosításával foglalkozó törvényjavaslat, amelyhez módosítást is csatlakozik, tehát az 54., illetve az 55. számú előterjesztésekről van szó.
Ezután következik a törvényjavaslat az állami és szövetkezeti tulajdonban lévő termőföld átruházásának átmeneti tilalmáról, amely a 38. számot viseli.
Ezt követi a törvényjavaslat a volt egyházi tulajdonú ingatlanok elidegenítési tilalmáról, majd az országgyűlési határozati javaslat a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány felülvizsgálatáról.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a felsorolt napirendi pontok megtárgyalásával, reményünk szerint, a mai ülésnapunkon végzünk. Ha ez mégsem történne meg, úgy holnap reggel 10 órától ezeknek a napirendi pontoknak a tárgyalását folytatjuk, és azt követően kezdjük meg soron következő ülésünket.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy felhívjam szíves figyelmüket egyidejűleg egy holnapi napirendi pontunkra, nevezetesen az Alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslat vitájára, illetve e vita megkezdésére. A Házbizottság hétfői állásfoglalását tiszteletben tartva, elnöki jogkörömnél fogva a napirendi pont felszólalóinak sorrendjét előre meghatározott módon kívánom megállapítani.
Az Alkotmány módosításával foglalkozó vitában tehát a törvényjavaslat előadójának beszéde után az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság felszólalója kap szót.
Ezt követően a pártok képviselőcsoportjainak általuk kijelölt előadói kapnak majd szót az alábbi sorrendben:
– a Szabad Demokraták Szövetsége
– a Független Kisgazdapárt
– a Magyar Szocialista Párt
– a Fiatal Demokraták Szövetsége
– Kereszténydemokrata Néppárt és a
és a független képviselők megbízottja kap ebben a sorrendben szót.
Képviselőtársaink közül bizonyára többen kívánnak egyéni bejelentkezés alapján is felszólalni e napirendi pontnál. A megfelelő tárgyalási rend biztosítása és megőrzése érdekében felhívom szíves figyelmüket arra, hogy Házszabályunk szerint felszólalásra a vita megkezdése előtt lehet – lehetőleg írásban – jelentkezni az Országgyűlés elnökénél. A jelentkezők fogadására ez esetben is – és a továbbiakban is – segítségemre lesznek a soros jegyzők, akik a főemelet 19. számú főtitkári szobában a vita holnapi megkezdéséig várják a felszólalási igények jelzését, és a kormányprogram tárgyalásánál már alkalmazott rend szerint állapítják meg a felszólalások sorát.
Mindezzel nem korlátozni, hanem előmozdítani szeretnénk a vita minél alaposabb, minél jobban szervezett, és képviselőtársaink felszólalási lehetőségét minél inkább biztosító rendjét.
Tisztelt Országgyűlés!
Egy módosítást szeretnék bejelenteni. Képviselőtársaim ma reggel kézhez kapták a Házbizottság határozatát, amely az Országgyűlés tanácskozási rendjéről szól. Felmerült azonban szükségessége annak, hogy ezt a javaslatot a Minisztertanács ülésezési rendjével egyeztessük, ezért kérem Önöket, a határozati javaslatot tekintsék a további egyeztetésig semmisnek. A Házbizottság ma este a plenáris ülés után ismételten megtárgyalja a kérdést, és holnapra egy véglegesnek ajánlott új változatot készít elő. Akkor majd a jelenlegi javaslat megváltoztatásának a szükségességéről alaposabb indoklást fog nyújtani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem