NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:
NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter: …a kapcsolódó pontjaihoz! A 38. számú önálló indítványhoz.
Dr. Zsiros Géza képviselő úr indítványa mind az állami, mind a szövetkezeti tulajdonban álló termőföld tulajdonának átruházását, gazdasági társaság részére vagyoni hozzájárulásként való átadását tiltani javasolja. Az önkormányzati, közigazgatási bizottság törvényjavaslata, melyet az alkotmányügyi bizottság is megtárgyalt és a plénum elé terjeszt, a földtörvény kiegészítésével az állami tulajdonban álló ingatlanok - ideértve a termőföldet is - forgalmát úgy kívánja korlátozni, hogy a tulajdonjog és a kezelői jog átruházása csak az ennek elbírálására megyénként létrehozandó bizottság engedélyével történhet meg.
E törvényjavaslat tehát nem a teljes tiltást, hanem az indokolatlan átruházásokat engedélyezési eljárás közbeiktatásával akadályozná meg. Nem lenne célszerű, hogy egységes földalap védelme nem egységes módon, hanem csak az állami tulajdonra kiterjedően kerülne szabályozásra.
A szövetkezeti tulajdonban lévő földekre is egyidejűleg azonos felfogású rendezést kellene hozni, hogy az e téren tapasztalható anomáliák se folytatódhassanak. A szövetkezeti törvény tavalyi módosításának végrehajtása felfüggesztésével lehet ezt megoldani, hogy sem az átruházás, sem a szövetkezeti vagyonrészként való kiosztás ne történhessék, míg átfogó újraszabályozásra nem kerül sor.
A két javaslat, az állami földekre és a szövetkezeti földekre irányuló átmeneti korlátozó szabály nem kifogásolható abból a szempontból, ami miatt az Alkotmánybíróság a külföldiek ingatlanszerzésének korlátozását tartalmazó jogszabályokat a közelmúltban hatálytalanította. Ezek ugyanis eltérő előírásokat mondtak ki a belföldiekre és a külföldiekre, illetve külföldinek minősítettek 100 százalékban külföldi tulajdonban álló, de magyarországi székhellyel rendelkező céget, amely a társasági és adózási szabályok szerint belföldinek minősül.
A mostani két új javaslat ilyen megkülönböztetést nem tesz. A korlátozás egyaránt érinti a hazai és a nem hazai ügyfeleket, tehát diszkriminációt nem tartalmaz, alkotmányjogilag nem kifogásolható.
Arra ügyelni kellene, hogy az állami földekre vonatkozó földtörvény-kiegészítés és a szövetkezeti törvény módosítása egyidejűleg, a kihirdetés napján lépjen hatályba, és a folyamatban lévő ügyekre azonos szabályt tartalmazzon.
Kedves képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy ezeket a kérdéseket itt összefüggésében fel kellett vetnem, és javaslom, hogy a stopot, illetve a moratóriumot úgy az állami, mint a szövetkezeti tulajdonokra egyaránt mondjuk ki. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem