DEMSZKY GÁBOR, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

DEMSZKY GÁBOR, DR. (SZDSZ)
DEMSZKY GÁBOR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amint azt Dornbach Alajos képviselőtársunktól hallottuk, a szabad demokraták parlamenti csoportja támogatja az állami tulajdon átruházásával kapcsolatos vagyonellenőrző bizottságok létrehozását. Az indítványt igen széles körben megfogalmazott társadalmi igények és aggodalmak motiválták. A privatizáció ellenőrzésére ettől a javaslattól függetlenül spontán bizottságok és lakossági fórumok alakulnak. A jövendő önkormányzatok vagyonának, majdani tulajdonának védelme hozta létre ezeket a spontán lakossági törekvéseket. Azt gondolom, hogy valamennyi egyéni választókerületben megválasztott képviselő nap mint nap szembesül a privatizációval kapcsolatos aggodalmakkal.
Néhány budapesti példa.
A VIII. kerületben még nincs elfogadott városrendezési terv, de 120 telek eladását tervezik. A VII. kerületben értékesített telkek árai nem nyilvános versenytárgyaláson alakultak ki, s a legutóbbi tanácsüléseken és lakossági fórumokon számos szakértő kérdőjelezte meg a vételárakat. A Zugligetben a Fácán vendégfogadó környéki és csillagvölgyi ingatlanok eladása vált ki hasonló aggodalmakat.
A VII. kerületben, választókerületemben, a VIII. kerületben, és tudomásom szerint a Zugligetben is társadalmi bizottság, fórum alakult ezeknek az ügyleteknek az ellenőrzésére.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor, amikor mindezt elmondjuk a vagyonellenőrző bizottságok alakítását sürgetve, tudnunk kell azt is, hogy a privatizációt nem szabad, tévedés és súlyos hiba volna akadályozni. A vagyonellenőrző bizottság a maximum, ameddig elmehetünk. Az elidegenítési tilalmakkal, moratóriummal kapcsolatos javaslatok – két ilyen is fekszik az asztalunkon – hosszú időre lefékezik, vagy teljesen leállítják az ingatlanforgalmat. Minden ilyen korlátozás és tilalom piacellenes, és riasztja a külföldi tőkét. Ki kell mondjuk, hogy az általunk javasolt vagyonellenőrző bizottságnak is vannak veszélyei. Egy kiszámíthatatlan, kalkulálhatatlan kimenetelű eljárás nem vonzó a befektetők, a vállalkozók számára. A vagyonellenőrző bizottság csak akkor tölti be hivatását, ha nem akadályozza, csupán ellenőrzi az állami tulajdon eladását. Csak akkor működik az ország érdekei szerint, ha a kormányzat erőteljesen, dinamikusan privatizál, és a bizottságok azt csak ellenőrzik. Csak akkor működik a törvény a beterjesztők szándékai szerint, ha nem épülnek rá további korlátozó végrehajtási rendeletek, kormányrendeletek, tanácsi rendeletek, és az ingatlan átruházását akadályozó eljárási szabályok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor visszaéléseket, kótyavetyét és ennek nyomán társadalmi elégedetlenséget tapasztalunk, igen nagy a kísértés a fékre lépni, tiltani, leállítani, befagyasztani. Úgy gondolom, hogy a gazdasági élet ilyenfajta túlszabályozása, rossz kifejezéssel "leszabályozása", a moratóriumok elrendelése igen súlyos gazdasági károkat okozhat. Józan és mértéket tartó ellenőrzést, nem pedig stopot és befagyasztást várnak el tőlünk a választóink.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem