BÍRÓ FERENC, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

BÍRÓ FERENC, DR. (MDF)
BÍRÓ FERENC, DR. (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy jelentőségű törvénymódosítás van ma a Parlament előtt. Azt hiszem, egyik legfontosabb választási ígéretünk volt, hogy megakadályozzuk az állami vagyon további átmentését, ezzel egyben védjük a leendő önkormányzati tulajdont. Most mégis olyan dologról szeretnék beszélni, amit ez a törvénymódosítás nem fed le, de a valóságban nagyon is létező – erre is valamilyen megoldást kell keresni.
Az állami vagyon átmentése nemcsak ilyen módon folyik, hanem tulajdonképpen a költségvetési pénzekből is. A tanácsoknál különböző pénz-átcsoportosításokból, különböző pénzmaradványokból ugyanilyen módon folyik – természetesen kisebb összegekben – a vagyon kimentése. Úgy gondolom, hogy a törvényjavaslat 1. §-ának 3. pontjában javasolt vagyonellenőrző bizottságok véleményezhetnék a tanácstestület elé kerülő ilyen jellegű átalakításokat is. Éppen az a nagy baj, hogy a tanácsok elé kerülő ügyek, tulajdonképpen az átalakítás körébe tartozó vállalatok, a kft-kben, rt-kben való részvételek a tanácstagok laikussága miatt jutnak túl a testületi üléseken. A tanácstagoknak nincsen a gazdasági kérdésekben megfelelő rálátásuk, ezért feltételezem, hogy ezek a testületek, ezek a vagyonellenőrző bizottságok szakemberekből fognak állni. Ők nagy mértékben megkönnyíthetnék a tanácstagok döntéshozatalát.
Azt hiszem, ha komolyan akarjuk venni választási ígéreteinket, akkor sürgősséggel el kell fogadnunk ezt a törvényt, mert például Baranya megyében hétfőn 400 milliós vagyon sorsáról fognak dönteni a tanácstagok. Azt hiszem, a sürgősséget ez is indokolja.
Tisztelettel kérem, hogy a törvénymódosítás javaslatát minél előbb fogadjuk el. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem