BAKA ANDRÁS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

BAKA ANDRÁS, DR. (MDF)
BAKA ANDRÁS, DR. (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi és kisebbségi és vallásügyi bizottság megtárgyalta, jelentőségéhez mérten foglalkozott Tamás Gáspár Miklós képviselőtársunk előterjesztésével, önálló indítványával. Az emberi jogi bizottság abban a változatban tárgyalta ezt a javaslatot - és ezt Tamás Gáspár Miklós maga sem ellenezte -, amely itt előttünk a külügyi bizottság javaslataként elhangzott. A külügyi bizottság előterjesztéséhez képest az emberi jogi kisebbségi és vallásügyi bizottság három módosító indítványt terjesztett a javaslathoz, és arra kéri a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot a külügyi bizottság előterjesztésében ezekkel a módosító indítványokkal együtt fogadja el. A módosító indítványok Önök előtt fekszenek és a 25-ös számot viselik. A módosító indítványok megtételénél elsősorban azok a megfontolások vezettek bennünket - és többségi szavazattal a bizottság így döntött -, hogy azokat az előterjesztéseket és javaslatokat, amelyek a kisebbségi kérdés rendezésének az irányát hosszú távon meghatározzák, a lehetőség szerint minél problémamentesebben fogalmazzák meg. Mit értek ezen? A fontossági sorrendre tekintettel előre venném a második bekezdés 5. sorában foglaltakat. Itt a bizottság kiegészítése úgy szól, hogy kétoldalú, illetőleg regionális szerződések kidolgozására vállalkozzon a kormány. Miért indokolt ez a javaslat? A kisebbségi kérdés megoldásának számos módja lehetséges. A külügyi bizottság javaslata kiemeli a kétoldalú szerződések megkötésére való törekvést. Én azt hiszem, hogy ezek mellett egyenlő súllyal kell szerepelnie a regionális egyezményeknek Nyugat-Európa országaiban és máshol is, számos helyen vagyunk ennek tanúi -, és azokat az Egyesült Nemzetek Szervezetének égisze alatt létrejött megállapodásokat, amelyek széleskörű nemzetközi garanciáját jelenthetik a kisebbségi jognak. A második módosításhoz a kormány cselekvési lehetőségét túlságosan leszűkítette volna a külügyi bizottság javaslata, amelyik csak a kétoldalú megállapodásokra tett volna javaslatot.
A harmadik módosítás, a 2. oldal (3) bekezdése. Felhívja a kormányt, hogy a magyarországi nemzeti kisebbségek jogainak rendezésére tegyen intézményes, garanciákat biztosító előterjesztéseket. A kisebbségi bizottság álláspontja az volt, hogy nem pusztán a magyarországi nemzeti, hanem a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak biztosítását is el kell végezni és ilyen irányú előterjesztést is kell tenni a kormánynak, tehát a hosszútávú nemzetiségi politikát egy nemzetiségi és etnikai kisebbségi törvény határozza majd meg a jövőben. Azt hiszem, nem kell külön indokolnunk és gondolom, Tamás Gáspár Miklós, a javaslat előterjesztője ezzel egyetért, hogy a magukat nemzeti kisebbségnek nem minősítő kisebbségek - cigányság, zsidóság, bizonyos részei - szintén a nemzeti kisebbségekhez hasonló jogi védelemben részesüljenek. Jóval politikaibb jellegű a bizottság első javaslata, amely nem tesz mást, mint a külügyi bizottság által összeállított javaslat első bekezdése helyére egy új módosított bekezdést iktatna. A külügyi bizottság javaslatából elmaradna a második francia bekezdés, amely arra utal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése érzékeli a magyar és a nemzetközi közvélemény nyugtalanságát a Kelet-Közép-Európában fellobbant nacionalista indulatok miatt. A kisebbségi bizottság véleménye az volt, hogy nemcsak Kelet- és Közép-Európában robbantak fel nacionalista indulatok, helytelen ezeket a nacionalista indulatokat pusztán egy regionális közép-kelet-európai jelenségként érzékelni, és ezért ilyen indulatok más országokban is fellobbantak: azt hiszem, nem kell utalnom, a Szovjetunió különböző területein, vagy akár a napokban a Franciaországban történt kisebbségellenes, jogaikat és méltóságát súlyosan sértő megnyilvánulásokra.
Ezért a bizottságunk e bekezdés helyére a következő módosító javaslatot tette: "A Magyar Köztársaság Országgyűlése a szomszédos országokban élő magyar nemzeti kisebbségek helyzetét aggasztónak ítéli, és aggodalmát fejezi ki, hogy a nemzeti kisebbségekkel szembeni tolerancia hiánya, jogi igényei elutasítása súlyosan veszélyezteti az egész térség demokratizálódási folyamatait és a jószomszédi kapcsolatok új alapokon történő kiépítését." Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a külügyi bizottság előterjesztését az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság módosító indítványaival együtt fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem