VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hozzászólásomnak talán azt a címet is adhatnám, hogy "Jelenetek a magyar törvényhozás történetéből". Emlékeztetni kívánom a tisztelt Házat az alábbiakra.
Valahányszor valamilyen törvényjavaslat kapcsán bármelyik képviselőtársunk szájából elhangzott a "becsületesség", a "tisztesség", a "jószándék", a "jóindulat" kifejezés, rögtön utána felállt egyik képviselőtársunk. Ki volt? Nagytiszteletű Orbán Viktor. És elmagyarázta a képviselőháznak, hogy mindazokat ő az adott vonatkozásban szükségesnek, elengedhetetlennek tartja – de nem tekinti kielégítőnek. Nem tekinti kielégítőnek, mert ezek nem jogi kategóriák, nem kapcsolható hozzájuk felelősség, és ezekre való hivatkozás alapján nem történhet felelősségrevonás. Intézményes jogi garanciákat sürgetett mindig – és én mélységesen egyetértettem, ma is egyetértek vele.
Egyetértettek vele a szabad demokrata frakció padsoraiban ülők is, mert mindig akadt egy vagy több ember, aki még hangsúlyosabbá tette Orbán Viktor helyes állásfoglalását. Ugyanakkor meglepetéssel hallom az "illem" szót, hogy nem "illik". A törvényalkotásban az illem nem törvényhozói elv, aminek alapján menni kell.
A másik dolog a konkrét indítványommal kapcsolatos. Egyszer az Országgyűlés már döntött abban, hogy a polgármesterség és a képviselőség kérdését az Alkotmányban nem szabályozza. Nem döntött azonban arról, hogy más formában, más törvényben sem szabályozza. Pontosan egyenesen kimondta, hogy összeférhetetlenséget megállapíthat törvény. Még csak azt sem mondja, hogy külön törvény. Bármilyen törvény, amelynek tárgyával kapcsolatban az összeférhetetlenség kérdése fölmerül. Csupán az Alkotmányban biztosított jogommal éltem, amikor – meggyőződésem szerint – az előttünk felvő törvényjavaslatot egy ilyen összeférhetetlenségi indítvánnyal javasoltam kiegészíteni. Tudniillik az intézményes jogi garancia fogalmába beletartozik az összeférhetetlenség kérdése is, legalábbis az én megítélésem szerint.
Kérem a tisztelt képviselőházat, hogy ne engedjék magukat zsákutcába beterelni! (Orbán Viktor közbeszólása: Nem hagyjuk!)
Ha olyan kérdések kapcsán, amelyek meghozatalára kétharmados többségre van szükség, felmerülnek kiegészítő törvényjavaslatok, olyanok, amelyek érintőlegesen kapcsolódnak ezekhez a törvényekhez, és ilyenek sokaságára lehet számítani, akkor a tisztelt ellenzék mindig elő fog állni azzal, hogy kétharmados többség szükséges, mert érintkezik azzal, ami valóban kétharmados. Ebbe ne engedje magát a Képviselőház becsalogatni.
Ha enged ennek a csábításnak a tisztelt Ház, akkor az a helyzet áll elő, hogy működésképte-lenné válik a törvényhozási munka. Köszönöm szépen. (Taps jobbról.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem