TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Teljes szövegű keresés

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Iványi Gábor képviselőtársam az orvosokra és a lelkészekre vonatkozóan mondta el észrevételét. Engedje meg, hogy én is elmondjam ezzel kapcsolatban. Nem a Bibliára utalnék ezzel. Nagyon tetszetős az, vidéki embereket ismerve, hogy valóban orvosokat, lelkészeket is polgármesterekként szeretnének köszönteni és üdvözölni. Azonban tudjuk, hogy a kormányprogram, de maga a helyhatósági törvénytervezet is végre biztosítani fogja, hogy ki-ki találja meg a maga helyét, azaz töltse be a hivatását. Márpedig az orvosok és a lelkészek azok, akikhez a népi tradícióban is szinte kizárólag ez a szó, hogy "hivatás" kötődik. Itt egy hivatás betöltéséről van szó, s tudjuk, hogy ahhoz egész emberre van szükség. Ugyanakkor megjegyzem, hogy a szolgáló lelkészség zömére a Iusta Monica5, a Római Kánonjog 208. cikkelyének 3. §-a kimondja, hogy tilos a klerikusoknak olyan közhivatalt vállaniuk, amely a világi hatalom gyakorlásában való részvétellel jár.
Nem szeretnénk ezt a ködös fogalmat tovább erősíteni, még csak a gyanúját sem felkelteni azzal, hogy mi keresztény vagy – uram bocsá! – legújabban hallom, a kampányban egyesek már katolikus kurzusról beszélnek, s ezzel fenyegetőznek. Nem akarjuk ezzel sem fokozni, mert a ködös fogalmakból a 40 év alatt elege volt. Sienai Szent Katalinra utalok, aki az avignoni fogság végén üzenetet küldött a pápának Petrarcával, a költővel. Ez így szólt: "Jöjjön vissza, mert a csillag sehol sem olyan szép, mint a maga csillagzatában." Köszönöm. (Taps jobbról.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem