PINTÉR JÓZSEF (FKgP)

Teljes szövegű keresés

PINTÉR JÓZSEF (FKgP)
PINTÉR JÓZSEF (FKgP) Köszönöm. Igen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magam részéről úgy érzem, hogy a polgármester összeférhetetlenségének vitájában nemcsak jogalkotási kérdésről kell beszélni, hanem a közhangulatot is figyelembe kell venni, és ezt az igen tisztelt Szabad Demokraták Szövetsége tagjainak, képviselőtársaimnak és a FIDESZ-képviselőknek melegen a figyelmükbe ajánlanám. Azt tudniillik, hogy akkor, amikor 3 millió ember él Magyarországon a létminimum határán és ismerve azt, hogy nem tudunk azonnal olyan intézkedéseket hozni ebben az országban, hogy védőhálót tegyünk köréjük, segítsünk rajtuk – sor fog rá kerülni –, etikai6 dolog-e az, hogy egy országgyűlési képviselő, mégha a miniszteri fizetés 50 százalékát kapja is meg, elfoglaljon egy második állást, hogy még ott is kapjon fizetést. (Mozgás.) És etikus dolog-e, hogy nem tud jelen lenni a nap minden időszakában a Parlamentben az ülésszakon, mert polgármesteri elhivatottsága van; és etikus dolog-e az, hogy polgármesteri munkáját végzi és nem tud itt lenni7 törvényhozóként. (Közbeszólás: Hol van Nagy Ferenc?) Helyettese van, az majd el fogja intézni a dolgot.
Van egy másik aggályom is ebben az összeférhetetlenségben, mégpedig az, hogy miután az országgyűlési képviselőt mentelmi jog illeti meg és ha polgármester lehetne, elkövethetne olyan kisebb-nagyobb szabálytalanságokat, amelyekért a mentelmi joga alapján mentesül a felelősségrevonás alól. (Mozgás.)
Az meg egyáltalán nem valós helyzet, amire igen tisztelt képviselőtársam, Tölgyessy Péter a múlt ülésszakon hivatkozott, hogy nem hajlandók az emberek polgári egzisztenciájukat feláldozni azért, hogy polgármesterek lehessenek. Ez nem valós helyzet. Lehet, hogy a Szabad Demokraták Szövetségénél van ilyen gond, hogy nincs Seregélyesen vagy Kislángon vagy Mezőszentgyörgyön alkalmas személy, érdekes módon nekem Fejér megyében a 104 községből 98 községben nincsenek ilyen gondjaim, nem merül fel az a kérdés, hogy nem akarják egzisztenciájukat felszámolni. (Mozgás.) Széles embertömegek között kell mozogni, a közéletben kell élni és akkor meg fogjuk találni azokat a személyeket, akik fognak vállalkozni a polgármesteri funkcióra.
A magam részéről arra kérem igen tisztelt képviselőtársaimat, hogy igenis azt a törvényjavaslatot szavazzuk meg, hogy az országgyűlési képviselő ne lehessen polgármester, ne habzsolja maga alá a funkciókat. Köszönöm. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem