ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Csak azért kértem két percre szót, mert nyilvánvalóan valami félreértés történhetett a korábbi hozzászólásunk és részben az én hozzászólásom értelmezése kapcsán, ami kiderült abból, amit Salamon képviselőtársunk mondott. Valamit nem sikerült pontosan megfogalmazni.
Mi nem mondtuk, hogy a Demokrata Fórumnak, illetve a kormánykoalíciónak az eljárása sértené az alkotmányosság normáit. Ez egy külön kérdés, erről mi nem nyilatkoztunk. Mi arról nyilatkoztunk, hogy az az eljárás, amit a kormánykoalíció választ, az a mi megítélésünk szerint a jogrendszer destabilizálását fogja jelenteni.
Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen megingatja a Fiatal Demokraták Szövetségének kormánykoalíciós törvényalkotási elkötelezettségébe vetett bizalmát. Úgy gondoljuk, hogy az egyik legfontosabb jogelvet rúgja fel a kormánykoalíció, ha ebben a formában mindenképpen ki akarja mondatni ebben a kerettörvényben a polgármesteri tisztség és a képviselőség összeférhetetlenségét.
Itt egyszerűen arról a nagyon egyszerű dologról van szó, hogy Önök, tisztelt hölgyeim és uraim, akik velünk szemben ülnek, beterjesztették az alkotmánymódosításkor – alkotmányos szabálynak, alkotmányos erejű kérdésnek nyilvánítva – ezt az ügyet, az alkotmánymódosítás vitájakor, amit az önkormányzati törvény kapcsán ejtettünk meg. Ekkor ez nem került bele az Alkotmányba.
Most Önök nem tesznek mást, mint hogy feles törvény formájában, leszakítva az Alkotmány testéről, külön szabályozással el akarják ezt fogadtatni. Ezt kérem nem illik. A jogalkotásban ilyet nem szokás tenni. A mi megítélésünk szerint ez nem jelent kevesebbet, mint hogy Önök elveszik az életét, elveszik a lényegét a kétharmados szabálynak.
Hol van a határ, ha Önök ezt fogják tenni? Előfordulhat majd az, hogy kimondja az Alkotmány, miszerint a bíróságokról szóló törvény kétharmados törvény, majd ha Önök valamit nem tudtak elfogadtatni kétharmados aránnyal, akkor beterjesztenek egy külön törvényt, mondjuk a bírók jogállásáról. Ha Önök ezt a jogalkotási technikát folytatják, akkor a mi megítélésünk szerint egyszerűen kiszámíthatatlanná válik a Parlament törvénykezése.
Azért van a jelenlegi magyar Alkotmányban valamifajta hierarchia megállapítva az elfogadás szempontjából a különböző jogszabályok között, úgy mint az Alkotmány, amelyhez az összes képviselők kétharmada szükséges, az alkotmányerejű törvények, amelyhez a jelenlévők kétharmada szükséges, és az egyszerű feles törvények azért vannak megállapítva, mert mindegyik más súlyt ad az adott elfogadás alá rendelt kérdésnek. Más politikai súlyt, más jogalkotási súlyt. Amit Önök csinálnak, az nem kevesebb, mint ezeknek a szabályozási szinteknek az összekeverése az Önök mindennapi gyakorlati politikai érdekei szerint.
Így látjuk mi azt az eljárást, amit Önök választottak. És úgy gondoljuk, nem kevesebbet tesznek ezzel, minthogy destabilizálják a magyar jogrendszert. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem