KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Bár Orbán Viktor újabb keletű szokása szerint úgy vezette be mondanivalóját, hogy valamit nem ért, azt követően azért igen nyomós és komoly érveket sorakoztatott fel a mellett, hogyan tudja megvádolni a kormánykoalíció tagjait, a kormánykoalíció képviselőcsoportjait egyszerűen azzal, hogy rosszhiszeműen folytatják a jogalkotásra vonatkozó javaslattételt és a különböző törvényjavaslatok támogatását. Akkor Orbán Viktornak a szíves tudomására hozok egy tényt, és nagyon kérem, hogy figyeljen. Annak idején az alkotmánymódosításra vonatkozó törvényjavaslat – bár az önkormányzati törvény kapcsán, de – az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó szabályokat egészítette ki az Alkotmánynak az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó 20. passzusát, amelynek (5) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a képviselő, az országgyűlési képviselő nem lehet köztársasági elnök, Alkotmánybíróság tagja stb., és ehhez tette hozzá a módosító indítvány, hogy polgármester sem.
Erről az oldalról fogta meg a dolgot, és tekintettel arra, hogy az Alkotmányt módosítani javasolta ebben a vonatkozásban, de azt gondolom, Orbán Viktor sem tételezi fel, hogy ez azt jelentette volna, hogy nem lehet további összeférhetetlenségi szabályokat megalkotni egy másik törvényben. Nyilvánvaló, meg lehet mindenféle további szabályokat alkotni, többek között az összeférhetetlenségi szabályt átfogóan is lehet rendezni a polgármesterre vonatkozóan.
Az a tény, hogy az Alkotmányba nem kívánta belevenni ezt az összeférhetetlenségi okot kétharmados többséggel a tisztelt Ház, nem jelenti azt, hogy a polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi okot nem lehet átfogóan egy 50 százalékos törvényben szabályozni. Semmi ilyen jellegű szabálya nincs a magyar Alkotmánynak, és úgy érzem, rosszhiszeműséggel vádolni a Ház kormánypárti frakcióit akkor, amikor egy alkotmányos lehetőséggel élve, átfogóan kívánja szabályozni a polgármesterek összeférhetetlenségének kérdését, és ebbe többek között bele kíván venni egy olyan összeférhetetlenségi szabályt is, ami másik vonatkozásban nem kapta meg a kétharmados többséget, úgy érzem, erre semmi akadály nincsen. Ti. ha nem kívánta volna az Alkotmányba belevenni ezt egy egyfajta rendezés keretében, akkor Orbán Viktornak sem lett volna semmi kifogása ez ellen, hogy egy 50 százalékos törvényben szabályozza, de nem is lehetett volna kifogása, mert alkotmányos akadálya nincsen.
Az, hogy egy másik vonatkozásban úgy foglalt állást a Ház, hogy a kétharmados többséget nem kapja meg, az nem jelenti azt, hangsúlyozom, ha alkotmányos akadály nem merül fel, akkor ezt ne lehetne bármikor 50 százalékos szabályban vagy akár kétharmados törvényben, tehát Alkotmányon kívül rendezni. Nem tudok olyan illemszabályt, nem tudok olyan etikai szabályt, semmi olyasmit, hogy ne lehetne olyan törvényalkotásra javaslatot tenni, amire vonatkozóan alkotmányos tilalom nincsen. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem