JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ)
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nyilvánvalóan itt az a gond, hogy az összeférhetetlenségi szabályok, amelyeket olyan szigorúan fogalmazott meg a törvény – és jogos is az a logika, amelynek alapján szigorúan szavazta meg a törvény –, kicsit kilógnak a korábbi összeférhetetlenségi szabályokból, és főképpen a mai magyar szükségletek kielégítését nehezítik. Mert igaza van ugyan Torgyán úrnak abban, hogy kubikosokra biztosabban szüksége van egy társadalomnak, mint polgármesterekre, de abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy munkát kereső kubikos ma sajnos bőven van.
Megfelelő embereket polgármesterjelöltnek rábeszélni elég nehéz – nem azt mondom, hogy speciális probléma ez – azért, mert túl szigorúra szabtuk ezeket a szabályokat. Na, most én ugyan a szigorú szabályok híve lennék, de részben a helyzet, részben pedig a képviselőknél és a minisztereknél, államtitkároknál követett nagyvonalúságunk megadta azt a precedenst, amelyen belül mozogni tudunk.
Biztos, hogy a szigorúság mellett felhozott elvek vagy a szigorúság lazítása érdekében elhangzott érvek egy része is igaziból felesleges, hiszen ha jól belegondolunk, a polgármesterek kétharmada, de lehet, hogy háromnegyede tiszteletdíjas polgármester lesz mellékfoglalkozásban.
Ebből az is következik, hogy az egyes vitaérvek mindkét oldalon eleve szűkebb körre érvényesek. Például az elnök úr által, Szabad képviselőtársunk által elmondott érvek, hogy miért nem lehet országgyűlési képviselő polgármester, nyilván nemcsak a budapesti képviselők esetében, hanem gyengülnek a tiszteletdíjasok óriási körénél is.
A másik probléma, amelyik felmerül Füzessy képviselőtársam felszólalásában, ahhoz lett hozzákapcsolva, hogy mivel a … – bocsánatot kérek a lassú gondolatmenetért –, tehát mivel köztisztviselő a polgármester is, ezért azokat a korlátozásokat alkalmazni kell rá, amelyeket általában az állami alkalmazottakra alkalmazunk. Itt azonban már az önkormányzati törvény vitájánál törekedtünk arra, hogy a közigazgatási alkalmazott jellege a polgármesternek gyengüljön, és hasonlóan … bocsánatot kérek, elnézést kérek a tisztelt Háztól, valahogy nekem most nem megy a fogalmazás, engedjék meg, hogy ezt később mondjam el. (Zaj, taps.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem