IVÁNYI GÁBOR (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

IVÁNYI GÁBOR (SZDSZ)
IVÁNYI GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Én Füzessy Tibor felszólalásához szeretnék néhány megjegyzést fűzni, jelesül ahhoz, amit ő az összeférhetetlenség terén különösen a lelkipásztori hivatás és a polgármesteri hivatal között lát.
Az ő érvelését – miszerint azért nem láthatja el lelkipásztor vagy orvos ezt a nemes hivatalt, mert a szakértelme és ideje révén, azon túl, hogy polgármester is, még lelki vigaszban, illetve orvosi ellátásban részesítheti a körzetéhez, illetve városához tartozókat – én nem tartom igazán súlyosnak. Nem amellett érvelek, hogy okvetlenül legyenek lelkipásztorok polgármesterek, de nem látom be, miért ne lehetnének. Van bibliai példa is arra, hogy pap közhivatalt is elvállalt – gondoljunk Sámuel prófétára van Esdrásra4 –, és szíves figyelmébe ajánlom, hogy Jézus Krisztusról is úgy beszél a Szentírás, mint prófétáról, papról és királyról. (Derültség.) Tehát ezek a hivatalok együtt elláthatók.
Amihez még mindenképpen hozzá kell viszont szólnom, az az idézet, amit a Szentírásból idézett. Az ezzel a baj, azért hozom szóba, mert ott van a Szentírásban egy ilyen igehely, amely arról szó, hogy aki a Szentírásban lévőkhöz hozzátesz, vagy abból elvesz, arra Isten a Szentírásban megjelölt csapásokat bocsátja… (derültség) …, kivéve, ha tudatlanságból vétkezünk. (Derültség, taps a bal oldalon.)
Az a passzus, amit Ön idézett, nem arra vonatkozik, hogy az ember nem szolgálhatja Istent, és egyszersmind nem tölthet be közhivatali funkciót, hiszen akkor arra kellene gondolnunk, hogy a polgármester az ördögnek szolgál, a lelkipásztor pedig az Istennek. Ott nagyon határozottan azt mondja a Biblia, hogy nem szolgálhatunk Istennek és a Mammonnak. A Mammon a pénzhajhászás, a pénzszeretet ördögi bálványa, és valóban nem lenne kívánatos, hogy a lelkipásztor, hogyha elvállalja ezt a hivatalt, pénzhajhászásból tegye azt. Ez az idézet tehát csak így helyes. Az nem kívánatos, hogy valaki a Mammonnak szolgáljon. Istent lehet dicsőségére szolgálni lelkipásztor-polgármesterként is.
A másik dolog közben jutott eszembe, míg ezt a nemes torzsalkodást hallgattam az imént a törvények hierarchiájának a szigorú tiszteletben tartásáról. Én Orbán Viktor aggodalmát megfontolásra ajánlom a kedves törvényalkotó képviselőtársaimnak. Van ugyanis a Szentírásban egy hely, ami arról rendelkezik, hogy kohanita – azaz pap – nem vehet el elvált asszonyt. Elképzelhető lenne egy olyan törvény, amely viszont megengedi, hogy elvált asszony hozzámenjen kohanitához. Nehogy véletlenül ilyen helyzet alakuljon ki a törvényalkotás során! Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem