SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)
SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ) Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Közösség Tanácsa a PHARE-programon belül a közép- és kelet-európai felsőoktatás fejlesztésének elősegítésére a Tempus-program létrehozását határozta el. A program kidolgozásakor a két kedvezményezett ország Magyarország és Lengyelország volt. Az ezekre az országokra rögzített pénzügyi terv szerint az 1991–92-es tanévre 20 millió, 92–93-ra 39,5 millió, 93–94-re 47,5 millió ECU-támogatás van előirányozva.
Figyelembe véve a lengyel és a magyar felsőoktatás létszámarányait is, ezeket az összegeket kétharmad:egyharmad arányban tervezték felosztani a két ország között. A Tempus-program a magyar felsőoktatás fejlesztésének és megújításának egyik legfontosabb eszköze lehet. E program az egyedüli olyan átfogó program, amelynek keretében sok száz ember és intézmény kapcsolódik egymáshoz Magyarország és Nyugat-Európa között, hatékonyan segítve elő hazánk európai integrációját.
Mindenképp figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a program elindítása óta eltelt rövid idő ellenére óriási érdeklődés van az Európai Közösség felsőoktatási intézményei, valamint a reál-szféra részéről egyaránt a Magyarországgal való együttműködésre. A magyar intézmények fogadókészsége is kiválónak bizonyult.
Szeptember 30-ig 600 egyéni pályázat és több mint 700 – magyar és nyugat-európai intézmények közötti közös tantervfejlesztésre, intézmények átalakítására, új felsőoktatási programok indítására irányuló – európai együttműködési projektpályázat érkezett a brüsszeli és a magyarországi irodához. A jelenlegi pénzkeret az indokolt igények töredékének kielégítésére elegendő. A Tempus-program első évére Magyarország számára 6 millió ECU felhasználása biztosított. A program további éveire a kedvezményezett országok kormányai határozhatják meg, hogy a PHARE-n belül rendelkezésre álló összeget hogyan használják fel.
Kérdezem a tisztelt miniszter urat, illetve az államtitkár urat, hogy a magyar Kormány elfogadja-e az Európai Közösség Tanácsa által javasolt eredeti pénzügyi tervet, aminek alapján az első évben 6 millió, a másodikban 13 millió, a harmadik évben 16 millió ECU lenne a magyar felsőoktatás fejlesztésére felhasználható, illetve mivel a pénzügyi terv és a Tempus koncepciója is bővülő tevékenységgel és természetesen a már beindult, rendszerint több évre kialakított programok folyamatos finanszírozásával számol, tervezi-e a Kormány, hogy az eredetileg tervezett pénzügyi lehetőséget további kormányzati összegekkel támogatja? Várom az államtitkár úr válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem