SZELECZKY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZELECZKY ZOLTÁN, DR. (MDF)
SZELECZKY ZOLTÁN, DR. (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Amikor a Magyar Demokrata Fórum főpolgármesterjelöltjének programját elolvastam, akkor – pestlőrinci lakos lévén – örömmel vettem észre, hogy ez a program név szerint és konkrétan kitért a Ferihegyi repülőtér problémájának megoldására, és a mindenkori fővárosi helyhatósági testület ezzel a problémával szembe fog találkozni.
Egy forgalmas nemzetközi repülőtérnek nagyon speciális, összetett környezetvédelmi problémái vannak. Én ebből most csak egyre szeretnék kitérni, és erre vonatkozik a kérdésem is – ez pedig a zajártalom. A Ferihegyi repülőtér zajvédelmi programja keretében 1988-ban korlátozták az éjszakai repülések számát. Ennek értelmében az esti 22 óra és a hajnali 6 óra között tilos –, és innen idézem a szöveget: – "nem menetrend szerinti kereskedelmi vagy technikai le- és felszállásokat végrehajtani. 24 és hajnali 5 óra helyi idők között menetrend szerinti le- és felszállások nem tervezhetők". Idáig az idézet.
Az utóbbi időben azonban a lakosság úgy észlelte, hogy a nyugalmukat zavaró, az éjszakába nyúló repülések száma megnövekedett. Augusztus hónapra vannak pontos, számszerű adataink, a kérdést szeptember közepe táján adtam be.
A környék zajterhelését növeli, hogy a forgalmas ceglédi vasútvonal is itt halad át, közvetlenül a repülőtér mellett, lakott területtel körülvéve. A lakosság természetesen tisztában van azzal, hogy ezek a zajforrások nem szüntethetők meg. De úgy érezzük, a zajterhelés enyhíthető, ezért engedje meg a Miniszter Úr, hogy két kérdést ezzel kapcsolatban feltegyek.
Először: várható-e a Ferihegyi repülőtér zajvédelmi programjának újbóli betartatása a jövőben?
Másodszor: van-e mód arra, hogy a leginkább zajos tehervonatok a lakott területeken sebességkorlátozással haladjanak át, csökkentve ezáltal az okozott zajt, és főként a környékbeli házak rázkódtatását? Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem