SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Somogy Megyei Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége megkeresett az ügyben, hogy Somogy megye és ezen belül a nagyatádi választókerület mezőgazdasági termeléssel foglalkozó szférája, és az ezen tevékenységből élő állampolgárai a párját ritkító aszály okozta kár miatt katasztrófális helyzetbe kerültek. Ez az aszálykár egyformán sújtja a térség nagyüzemi gazdaságait és kistermelőit. Az aszály okozta kár 30-50 százalékos mértékű, körülbelül 1,8 milliárd forintot tesz ki, ennélfogva több területen megkérdőjeleződik a jövő évi gazdálkodás anyagi, tárgyi alapja. A nagyüzemek gazdálkodási lehetőségeit igen nagy mértékben korlátozzák az évközi, hirtelen döntéssel hozott támogatási megvonások, melyek évi összege 280 millió forint. Ez térségünk amúgy is kedvezőtlen adottságok közt gazdálkodó nagyüzemei, közvetve a kisüzemi gazdálkodók helyzetét is nehezíti, sok esetben megkérdőjelezi. Nem képezheti vita tárgyát, hogy az országnak szüksége van e gyenge adottságú térség által termelt termékekre is. Ennélfogva felülvizsgálatot igényel a támogatások térségenként történő elbírálása, a termelés és a felvásárlás feltételeinek tükrében való ismételt felülvizsgálata. Az e témában hozott állásfoglalást az érdekvédelmi szövetség a miniszterelnök úrnak és a miniszter úrnak is szíves áttekintésre és felhasználásra megküldte.
Kérdésem kétirányú. Milyen intézkedéseket kíván tenni a kormányzat az aszálykár kompenzálására, így a jövő évi gazdálkodás alapfeltételeinek biztosítására? A második: milyen lehetőségeket lát a pénzügyi kormányzattal való konzultáció után a támogatási rendszer újbóli felülvizsgálatára, ennek eredményeként egyes területeken ennek visszaállítására, esetleges fokozatos csökkentésére?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem