KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Sajnos aktuális a kérdés. A Minisztérium előtt ismert, hogy a gyógyszertárakból hiányzó gyógyszerek száma nagyobb, mint az elmúlt években átlagosan volt. A helyzet kialakulásának több oka van, a régebbi – egy úgynevezett szocialista kereskedelemre jellemző – ellátási nehézségeket újabbak jelentkezése súlyosbította.
Kezdeném azzal, hogy az 1989. január 9-i árváltozást követően a Gyógyért, vagy mai nevén Hungaropharma, valamint a gyógyszertári központok korábbi gyógyszerkészletezési helyzete megromlott. Kezdődött ez az áremelést megelőző nagymérvű felvásárlással, folytatódott az influenzajárvánnyal járó nagyobb gyógyszerfogyasztással. Ezek miatt a gyógyszertári központok a szokásosnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendeltek a nagykereskedelemtől, így megnőtt eladatlan készleteik mértéke. Itt jött a hólabdaeffektus: a gyógyszer forgalmazásában monopolhelyzetben lévő Hungaropharma, a gyógyszerkereskedelmi vállalat nagyfokú rugalmatlansággal tudja csak követni az igényeket. A gyógyszertári központok ugyanis rendeléseiket havonta adhatják fel a nagykereskedő vállalatok felé, ezzel szemben a Hungaropharma a gyógyszergyárakkal negyedévenként köt szerződést, tárgynegyedévet megelőző 105 nappal. A negyedévenként feladott megrendelésekre az ipar részéről az adott időszak bármelyik napján történhet a teljesítés. Így az is előfordulhat, hogy a megrendelés és az áru beérkezése között hat és fél hónap telik el. Az egyes gyógyszertárakat ellátó gyógyszertári központok viszont a nagykereskedőktől havonta rendelhetnek. A gyógyszertári központok az előbb említett készletfelhalmozódásokra úgy reagáltak, hogy rendelésüket gyors ütemben csökkentették. Ugyanakkor a Hungaropharma részéről még 1988-ban az 1989. évi teljesítésre feladott nagy mennyiségű megrendelést az ipar folyamatosan szállította. Ennek következtében most, ma a Hungaropharma készlete növekedett meg oly mértékben, hogy csak magas kamatokkal kapott hitelekkel tudta finanszírozni, sőt horribile dictu a társadalombiztosítástól is kénytelen volt támogatást kérni. A felszisszenést megelőzően jelezni szeretném, hogy a társadalombiztosítási tartozásait már rendezte. Tekintetbe véve a kétségtelenül nagy, de elviselhető mértékű hiteleit, a folyó évre a Hungaropharma már az igényeknek megfelelő rendeléseket adhatott volna fel a gyógyszergyárak címére, de ezt elmulasztotta. 1990. első háromnegyed évére feladott megrendelései a várható éves forgalomnak csak mintegy 60 százalékára nyújtanak fedezetet. A hiány első jelére jeleztük aggályainkat, és felhívtuk a figyelmüket készletezési és áruforgalmi politikájuk látható rossz következményeire. Ismételt írásos jelzéseink után az illetékes főosztály jelentéstételre kérte be a Hungaropharma igazgatóját, majd helyszíni vizsgálatot kezdeményeztünk, amelynek eredményeként megállapítottuk, hogy a hiányok egy része még a múlt évi elégtelen megrendelésre vezethető vissza. Ezért az igazgató prémiumát csökkentettük. Meg kell jegyeznem, hogy többszörös kezdeményezésünk alapján a Hungaropharma pótrendeléseket adott fel az iparnak, de ennek teljesítésére az érintett gyógyszergyárak csak részlegesen tudnak most vállalkozni. Ismeretes az importanyag-beszerzés hosszadalmassága, kapacitáslekötés, más termékek stb. stb. okok.
A megyei felügyelet alatt működő gyógyszertári központok üzletpolitikája olyan, hogy ebbe igen csekély a mi beleszólási lehetőségünk. Korábban a költségvetés terhére rendszeresen forgóalap-juttatásban részesült a gyógyszertári központ. Ennek feltétele volt annak megkövetelése, hogy az előírt készletszinttel rendelkezzenek. (Elnök: Államtitkár Úr, kérem befejezni.) Igen.
Lényegileg mindössze 70 napos forgalomnak megfelelő gyógyszer-mennyiség áll rendelkezésre. Intézkedésünk alapján a teljesség kedvéért megjegyezném, hogy a Somogy megyei szűk hiánycikkjegyzék nem jelenti azt, hogy az abban felsorolt gyógyszerek teljes köre beszerezhetetlen, természetesen nem nyugtatja meg a lakosságot, ha az egyik gyógyszer helyett egy kiváltó másik gyógyszerre szorulna rá, főleg, ha bizalma van benne. A kereskedelemben jelentkező nehézségeket, azt hiszem, sikerült felvázolnom, a kezdő lépéseket megtettük, amennyire lehetőségünk telt. Ezt tudom válaszolni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem