FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Teljes szövegű keresés

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Sajnos mégiscsak én vagyok kénytelen válaszolni a kérdésre, nemcsak azért, mert valóban illetékességileg hozzám tartozik, mert a miniszterelnök úr még valahol Amerika partjai mentén élvezi az amerikai vendégszeretetet. A kollégium ügyére visszatérve: valóban többször felvetődött már ez a kérdés. Katonai kollégium volt ez, amelyik felszámolódott, miután a tíz katonai kollégiumból a honvédség négyet felszámolt, illetve fel fog számolni a jövőben.
A gond az, és azért van itt ez a 180 milliós ár-kívánság, hogy még az előző Németh-kormány a honvédség idei költségvetését úgy állította össze, hogy abból kétmilliárd forintot tábláztak be abból az összegből, amelyet majd a honvédségnek objektumai értékesítéséből kell megszereznie, és két és fél milliárdot pedig egyéb bevételekből kell biztosítani – magyarán szólva: négy és fél milliárdot kell nekünk valahonnan megszerezni!
Kétmilliárd az objektumokból lett volna, ezért nem tudta a honvédség – jóllehet elgondolásainkkal, elveinkkel szögesen ellentétes, hogy a honvédség az állami javak eladásából biztosítsa a maga fedezetét, ez képtelen helyzet –… de hát nem tehetünk mást, mert be volt állítva.
Meg kell, hogy mondjam őszintén a tisztelt Háznak – mert ebben az ügyben már volt egy másik interpelláció –, hogy az év során egyetlen fillért sem tudott a honvédség bevenni áruba bocsátott objektumaiból, mert egyszerűen nem volt rá fizetőképes kereslet. Ilyen sok volt, lett volna, lenne, mint a tatai, amikor a helyi önkormányzatok, helyhatósági szervek kérnék különböző célokra. Ez az egyik ok, ami miatt – sajnos – kénytelen volt a honvédség ragaszkodni valamilyen árbevételhez.
A másik, ami most e pillanatban ennél fontosabb és súlyosabb, hogy a Minisztertanács, pontosabban a Kormány nem olyan régen általános elidegenítési tilalmat rendelt el minden állami tulajdonban lévő földre és objektumra; éppen ezért, mert meglehetős zűrzavar keletkezett itt az állami tulajdonban lévő objektumok, földek és egyebek ügyében, és mindaddig, amíg ez a kérdés általánosságban nem rendeződik, ez az átmeneti elidegenítési tilalom érvényben van.
Ezért a honvédség most még – ha jó szándéka lenne is, és adná ingyen –, akkor sem adhatja, mert nem adhat, nem idegeníthet el semmit egyelőre. Hogy meddig tart ez az elidegenítési tilalom, megmondani nem tudom. Remélhetőleg, ha rendeződnek az általános tulajdonviszonyok, benne az állami tulajdon kérdése is, akkor megoldódik ez az ügy is. Ezt tudom válaszolni. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem