FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr!
Az M5-ös autópálya városi bevezető szakaszának építése előtt Kispest és Pestszenterzsébet között számos ponton volt átjárási lehetőség a Nagykőrösi út keresztezésével. A forgalom ennek megfelelően egyenletesen megoszlott a különböző átjárási pontok között, anélkül, hogy bárhol akár a forgalom, akár az ott élő emberek szempontjából kritikussá vált volna.
Az autópálya bevezető szakaszának megépítése óta a két kerület közötti forgalom a Határ útra, valamint a kispesti Hunyadi út és a pestszenterzsébeti Nagysándor út között megépített közúti felüljáróra terelődött. Budapest határában a Méta út és a Szentlőrinci út között is van átjárási lehetőség, de ez már a Pestszentlőrinc és Soroksár közötti forgalmat bonyolítja le. A fent említett két útvonalon természetesen nemcsak a két szomszédos kerület közötti, hanem a Kőbányáról Csepelre, illetve ellenkező irányban haladó tranzitforgalom is zajlik.
Más lehetőség nem lévén itt haladnak a Kispestről és Kőbányáról Pestszenterzsébetre és Csepelre haladó autóbuszjáratok is.
Az óriásivá duzzadt forgalom rendkívüli megterhelést ró a Határ úton, a Hunyadi úton és az M5-ös pálya bevezető szakaszán, a Nagykőrösi úton élő emberekre. Az állandó zaj és a levegő por-, illetve kipufogógáz-szennyezettsége miatt a lakások szellőztetése szinte lehetetlen. Az 1989. december 11-i köjál-mérés szerint a levegő ólomszennyezettsége meghaladja az előírt mértéket.
Az említett ártalmak tehát bizonyítottan károsítják az ott élők idegrendszerét és egészségét, sőt nem kímélik a tulajdonát sem. Ugyanis míg a Határ út kispesti szakaszán legalább egy vízelvezető árok, némi füves terület és főképp lombos fák talán csökkentik az ártalmak hatását, addig a Hunyadi úton az M5-ös autópálya szüntelen forgalma és a lakóházak között csak egy keskeny járda van. Fák és előkertek nem mindenütt találhatók. Ennek következtében az itteni lakóházakban gyakori a falak és a mennyezet repedezése. A túlterhelt forgalom következtében nemritkán előforduló balesetek miatt már az is megtörtént, hogy a balesetet okozó jármű a kerítést áttörve a lakóházak kertjében kötött ki.
Nem lehet említés nélkül hagyni azt sem, hogy a Hunyadi úton történő gyalogos átkelés egyszerűen életveszélyes, különösen az ott élő nem kis számú idős emberre nézve.
Tisztelt Miniszter Úr! Az itt élő emberek gondjaikkal már személyesen, levélben és korábbi képviselőik útján különböző kerületi, fővárosi fórumokhoz és minisztériumokhoz fordultak. Abból, hogy mindennek ellenére a helyzet ma is megoldatlan, arra következtetek, hogy ez esetben is a korábbi beruházáspolitika egy keserű gyümölcséről van szó, melynél a járulékos, az emberi tényezőt is figyelembe vevő és környezetvédelmi beruházásra már nem jutott pénz.
A kérdés ismételt napirendre tűzésének az ad aktualitást, hogy az M0-ás autópálya első szakaszának közelgő forgalomba helyezése várhatóan azt eredményezi, hogy a Kispesten áthaladó tranzitforgalom tovább növekszik. Ez a forgalom ismét ezt a három útvonalat terheli tovább. Úgy vélem azonban, hogy az itt élő emberekre már eddig is nehezedő terhelés nem fokozható az elviselhetetlenségig.
Ezért azt kérdezem a miniszter úrtól, hogy
először: milyen intézkedéseket tud tenni a forgalom más útvonalakra történő irányítására a jelenlegi helyzet enyhítése érdekében?
másodszor: milyen útvonalon tervezik az M0-ás autópálya átadásra kerülő szakasza és a délkelet-pesti kerületek közti forgalom lebonyolítását?
Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem