KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés, tisztelt Miniszter Úr! 1989. december 22-ig a Romániából Magyarországra érkező menekültek – attól függetlenül, hogy a zöld határon jöttek át vagy szabályos útiokmányokkal lépték át országunk határát –, megkapták az ideiglenes tartózkodási engedélyt, majd később a véglegeset, az úgynevezett kék személyi igazolványt. Az följogosította őket arra, hogy társadalombiztosítási ellátásban részesüljenek, esetleges lakásvásárláshoz kölcsönt vehessenek igénybe, és természetesen munkát is vállalhatnak.
Mint tudjuk, ez a folyamat, a menekülési áradat nem szűnt meg, sőt fölerősödött a marosvásárhelyi pogrom idején. Sajnos ezt követően ezen emberek helyzete nem rendeződött. Úgy tűnik a jelen állapotban, hogy egyre kevesebben tudnak bizton számítani arra, hogy Magyarországon való tartózkodásuk mennyire legalizálható. Ezeknek a tartózkodási engedélyeknek a kiadása lassú, sőt számos területen meg is szűnt. Tudomásom szerint május 17-e óta ezeknek az úgynevezett kék személyi igazolványoknak a kiadása szünetel, s ugyanilyen problémát jelent a honosítási kérelmek elbírálásának átmeneti lassú volta, vagy némelykor teljes szünetelése. Az erdélyi egyesülettől kapott adatok szerint jelen pillanatban húszezer kérelem van benn, amelynek elbírálására választ még nem kaptak az érintettek, valamint, ha a székesfehérvári adatokat ismertetném, melyet Világosi képviselőtársam adott meg, ott 150 család telepedett le, márciustól folyamatosan nyújtottak be honosítási kérelmeket. 60 kérelem van benn, amelyre a mai napig választ nem kaptak. Sajnálatos módon ezeket az embereket ez annyira bizonytalanságban tartja, hogy egyszerűen kilátástalannak érzik a helyzetüket. Nem azt kérik, hogy mindenki kapja meg a letelepedési engedélyt és a honosítást, hanem egyszerűen a válaszra kíváncsiak további sorsukat illetően. Ha olyan választ kapnak, hogy menniük kell, természetesen ezt tiszteletben tartják, el fogják hagyni az országot, de a lebegő helyzetnél rosszabb nincs.
Mindezekkel kapcsolatban kérdezem a tisztelt miniszter urat: mi az oka annak, hogy nem bírálják el a kérelmeiket, miért nem tájékoztatják az érintetteket ezekről az okokról, miért hagyják őket teljes bizonytalanságban, mikorra várható ennek esetleges jogszabályi rendezése? Köszönöm. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem