KELEMEN ANDRÁS, DR. a Népjóléti Minisztérium államtitkára:

Teljes szövegű keresés

KELEMEN ANDRÁS, DR. a Népjóléti Minisztérium államtitkára:
KELEMEN ANDRÁS, DR. a Népjóléti Minisztérium államtitkára: Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az interpelláció a miniszterelnök úrhoz szólt. Hadd kezdjem a választ tehát az ő programbeszédéből vett szavakkal. Ő azt mondta: nem teremtődtek még meg a teljes esélyegyenlőség feltételei mindazok számára, akik valamilyen formában politikai okból szabadságvesztést szenvedtek e hazában. E nagy létszámú politikai áldozat szabadulása után is elnyomottnak érezte magát. Anyagi és erkölcsi rehabilitációjuk megoldandó feladat.
Ennek alapját teremti meg a 19/1989-es országgyűlési határozat, amikor a törvénysértések áldozatainak kártalanítása ügyében jogi alapot ad a történelmi igazság érvényesítésére. A törvényhozás következő lépcsejeként az 1990. évi XXVI. törvény 6. §-ának (2) bekezdése külön kárpótlási törvényt irányoz elő. Ennek alapján az az érzésem, hogy nem pusztán kormányrendelet kérdéséről van szó.
A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az 1956-os forradalommal kapcsolatosan meghurcoltakra a 108/1989, tavaly novemberben hozott minisztertanácsi rendelet, valamint az áldozatok társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló 65/1990, ez év márciusában hozott minisztertanácsi rendelet ellentmondásossága miatt az Alkotmánybíróság ez év július 11-én hozott határozatával a 108/1989. évi minisztertanácsi rendelet három szakaszát alkotmánysértés miatt hatályon kívül helyezte.
A két rendelet összehangolása, valamint a két rendelet közötti ellentmondás feloldása immár a Kárpótlási Hivatal feladata. A Kárpótlási Hivatal állami vezetése a Társadalmi Kollégiummal együtt előkészíti a két rendelet egységesítését, és – szerzett értesüléseim szerint – ki kívánja terjeszteni tevékenységét az 1945 és 1963 közötti törvénysértő elítélések semmissé nyilvánításában érintett minden személyre.
A Kormány a következő ülésén foglalkozik a 108/1989-es minisztertanácsi rendeletnek az Alkotmánybíróság határozata alapján történő módosításával. Az előterjesztés tartalmazza a két rendelet közti ellentmondás feloldását, ugyanakkor új rendelettervezetet kíván alkotni. Egyben kidolgozza az érintettek teljes körére vonatkozó kormányelőterjesztést. A feladatra, a szükséges tárcaközi egyeztetésekre a Kormány dr. Kis Gyula tárcanélküli miniszter urat jelölte ki, mint a Kárpótlási Hivatal felügyelőjét.
Ami a nyugdíjkiegészítést, a szolgálati idő beszámítását illeti, itt abban kell, és közösen döntenünk, hogy a kifizetésre kerülő összeget a Társadalombiztosítási Alap, vagy egy attól elkülönített forrás biztosítsa-e. Nem szeretnék nagy szavakat használni, ezért csupán arra utalok, hogy magam is türelmetlenül várom a megnyomorított emberi sorsokon való gyors segítséget. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem