HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Ház! Kérem, szíveskedjék megengedni, hogy elöljáróban ismételten fölajánljam: a Belügyminisztérium apparátusa és személy szerint én is készséggel állunk bármikor a képviselő urak rendelkezésére, ha bármilyen információra szükségük van ahhoz, hogy megfelelő alapossággal és a hiteles tények ismeretében legyenek képesek az interpellációt vagy a kérdést megtenni. Azért voltam kénytelen ezt előrebocsátani, mert az első kérdés, melyet a képviselő urak föltettek, úgy szól: mi az oka annak, hogy nem bírálják el a kérelmeket. A kérelmeket elbírálják. Ugyanaz a jogszabályi alap, ugyanaz az erkölcsi hozzáállás, ugyanaz a nemzetiségi egyűvé tartozás alapján, mint ami eddig is volt, és nagyon remélem, a jövőben is lesz. Nem vitás, hogy történtek változások, azonban nem az elbírálás módját illetően történtek változások, hanem a minisztériumi, a kormányzati struktúrában, és számos változás történt a körülmények tömegében. Az pedig a következő: ismételten kiemelem, hogy a személyi igazolványok kiadása és a kérelmek elbírálása sem állt meg.
A korábbi 300-400 – éves szintről beszélek – kérelem után most kb. 20 ezer kérelem van folyamatban. Az 1989. év végén 5 ezer volt. Egészen enyhén szólva is eltúlzott az a szám, amelyet a képviselő urak megjelöltek. A 20 ezer irgalmatlanul eltúlzott, 5 ezer az, ami normális, és igazolható is egyértelműen. Ez majdnem a négyszerese lenne, föltétlenül információval kellene, hogy rendelkezzen erről a Belügyminisztérium.
Az interpellációm elkészítésekor minden hiteles adat azt bizonyította, hogy 5000 vár elbírálásra a 20 ezer helyett. A körülmények rendkívüli módon megváltoztak, hihetetlen tömegben jönnek át az emberek, amit ez a szám is bizonyít, hogy a 3-400 helyett körülbelül ötezer kérelem van folyamatban, ugyanakkor a Minisztérium ez irányú apparátusát megkíméltük, de maga az apparátus nagyon komoly fogyókúrán esett át. Nyilvánvaló dolog az, hogy ilyen körülmények között a közel négyszeresére emelkedett munkateherrel rendkívül nehezen bírkóznak meg. Hallatlan komoly nehézséget okoz az alapdokumentumok beszerzése. Az első időben még aránylag normális alapdokumentációval jöttek át hozzánk a Romániából áttelepülni szándékozók. Most egyre inkább hiányoznak az alapdokumentumok, s ezek beszerzése rendkívüli nehézségekbe ütközik. Ezért a hiánypótlási eljárás minden ügyre jellemző.
Ilyen körülmények között történt rendkívüli utasítás arra, ez év – ha jól emlékszem –, szeptember 2-án, hogy mindenkinek írjanak egy levelet, és ezek a levelek az én ismereteim szerint kimentek – ezt egyébként kontrollálni tudjuk –, amennyiben a kérelmezők elnézését kéri a Belügyminisztérium illetékes szakhatósága. Erről valószínűleg a képviselő uraknak is ismereteik vannak. Közöltük azt, hogy sajnos 5-6 hónap, ilyen rendkívül hosszú az átfutási idő. Szeretném még Önökkel közölni azt, hogy az Erdélyből, Romániából áttelepülni kívánókat magától értetődően több szempontból is meg kell vizsgálni, hiszen nem egy olyan alkalom volt, amikor riasztó adatok jutottak a Belügyminisztérium illetékes szakhatósága rendelkezésére az áttelepülni szándékozó személyével kapcsolatban. Talán, ha a nemzetbiztonsági bizottságból vannak itt, s nem köti őket a titoktartás – engem köt –, akkor ezzel kapcsolatban részleteket tudnának az Önök számára mondani.
A harmadik kérdése a képviselő uraknak a rendezés időpontjára irányul. Nem kétséges, hogy a most rendelkezésünkre álló, az elbíráláshoz szükséges jogszabályok nem tökéletesek. Ezek megváltoztatásával, illetve új jogszabályi előkészítéssel kapcsolatban a Belügyminisztérium kidolgozta a szükséges módosítások irányelveit. Van olyan rendelkezés, amely már tárcaközi egyeztetésen van. Nem vitás, hogy az 1957. évi V., az állampolgárságról szóló törvény rendelkezése számos esetben nem felel meg. Ezt feltétlenül módosítani kell. Úgy gondolom, hogy a Parlament mostani leterheltségét tekintve a jövő év közepe, késő tavasz, nyár eleje előtt erre sor nem kerülhet.
Többet elmondani nincs időm. Kérem, szíveskedjenek a válaszomat elfogadni. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem