SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, igen nagy hiátust próbál ez a törvény betölteni. Negyven évre visszamenőleg piacgazdaságunkat, piacgazdaságunk szerkezetét, piaci morálunkat olyan alacsony szintre taszította ennek a törvénynek a hiánya, hogy ezt valamiképpen már pótolnunk kell. Az egyoldalú, KGST-centrikus piac, ennek kapcsán pedig a nagyon egyoldalú belpiac odáig juttatta az országot, aminek az eredményét most nagyon jól lemérhetjük.
Bizonyos versenytársak, törvényadta korlátok hiányában, úgy próbáltak jogtalan anyagi előnyökhöz jutni a piac területén, hogy egymást lejáratták, egymásnak az üzleteit elhódították – és ennek törvényes korlátja nem volt. Ennek következtében adódhatott az a szerencsétlen helyzet, amely jelen pillanatban is rákfenéje piacgazdaságunknak: a termelőtől a fogyasztóig a közbeeső állomásoknak egész láncreakciója alakul ki, amelyek jogtalan hasznot húzva az ő ténykedésükből olyan nagy különbséget hoztak létre a termelői és a fogyasztói árak között, ami a termelői árak igen alacsony rátáját, és a fogyasztó számára már-már megfizethetetlen fogyasztói árakat produkált.
Bizonyos piacokat kisebb-nagyobb csoportok – esetleg csak egyes személyek – maffiaszerűen tartanak a kezükben, és oda kívülről más, tisztességes versenytársnak behatolási lehetősége nincs, egyáltalán nem alakulhat ki verseny. Nagyon egyoldalú ez a piac.
Én úgy gondolom, ez a piacgazdasági struktúra már-már elviselhetetlen, és egyáltalán nem képezheti alapját egy jövendő piacgazdaságnak. A törvény elfogadása remélhetőleg bizonyos alapot fog teremteni az egészséges piacgazdaság kialakítására, és mind a termelő, mind a fogyasztó kifogástalan fogyasztói árakat és termelői árakat fog észlelni. Köszönöm szépen. (Gyér taps középről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem