SZILI SÁNDOR (MSZP)

Teljes szövegű keresés

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Abból az alapgondolatból szeretnék kiindulni, amelyet a szocialista párti frakció képviselői az általános vitában is megemlítettek, illetve amely alapján próbáltak érvelni. Mégpedig az a véleményünk, hogy a törvényeknek mindenkor az állampolgári jogegyenlőség alapján kell állniok. Ebből a gondolatkörből közelítettük meg mi – és közelítettem meg saját magam is – a fegyver nélküli és a polgári szolgálat időszakát. Én nem éreztem Wachsler Tamás képviselőtársam javaslataiban logikai bukfencet, inkább érzek Póda Jenő képviselőtársamnál, mert itt elgondolkodva azon, hogy tulajdonképpen mennyivel rémiszti el – ha ennyire kellemes és jó időtöltés a fegyver nélküli szolgálat egy laktanyán belül –, vajon a plusz három hónap mennyivel fogja elrémiszteni a társadalomban a fiatalokat attól, hogy ezt a formát válasszák?
Nekem meggyőződésem továbbra is az, hogy nem lesz jelentősebb növekedés a fegyver nélküli vagy akár a polgári szolgálatra való jelentkezésben. Ha valaki is olvasott róla, vagy foglalkozott hasonló dolgokkal, ami tulajdonképpen elsősorban a néprajzban található meg; ha a társadalmat egy kicsit bárki figyeli, akkor rádöbbenhet arra, hogy végül is a társadalmunkban azért benne él valami tisztelet a katonaviseltség iránt, és vannak társadalmi rétegek – azt hiszem, a Kisgazdapárt ebben meg tud erősíteni –, ahol kimondottan büszkeség katonának lenni, vagy volt katonának lenni. Nem érzem akkora jelentőségűnek, hogy több napja vitatkozunk rajta. Úgy gondolom, igenis egyformán kell kezelnünk állampolgárainkat: törvényeinket úgy kell meghozni, hogy az mindenkor egyformán érvényesüljön minden állampolgárunkra. Hangsúlyozni kívánom – összefüggésben saját javaslataimmal is –, hogy nem hiszem, hogy oly jelentős számú jelentkezések lesznek erre a szolgálatra, ami veszélyeztetné a haza védelmét és a hadsereg létét. Az eltérő szolgálatok egyforma nehézségűek legyenek. Ez nyilvánvalóan nem törvénykezési feladat, hanem elsősorban az irányítóknak vagy a Kormánynak a feladata. Nem tudom elhinni, hogy a laktanyában – csak mert nem vállalta a fegyveres szolgálatot – sokkal jobb körülmények között dolgozik, mint az, akinek plusz kötelezettségként ott van a fegyveres kiképzés is. Hivatkozva arra, hogy kétharmados törvényről van szó, szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét az 551-es, 552-es, 553-as számon beadott saját javaslataimra. Ez talán egyfajta kompromisszumot tükröz, hiszen javaslataimban a tartalékos szolgálati időt csökkenteni kívántam. Ebben megerősített miniszter úr napirend előtti felszólalása, amikor arra hivatkozott, hogy milyen jelentős veszteségek érhetik a gazdaságot, a termelést a tartalékosok behívása miatt. Ugyanakkor meglepő volt számomra, hogy a beterjesztett törvényjavaslat meghagyja a 10 hónapos tartalékos szolgálati időt. Én ezt csökkenteni kívánom 6 hónapra. Ez elfogadható lenne az Alba-kör és azok számára, akik a polgári szolgálati időt kívánják 18 hónapra csökkenteni, és elfogadható lenne ugyanebből kifolyólag a fegyver nélküli szolgálat 12+6 hónapos tartalékos szolgálat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem