CSÉFALVAY GYULA (KDNP)

Teljes szövegű keresés

CSÉFALVAY GYULA (KDNP)
CSÉFALVAY GYULA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szóban forgó törvényről itt nagyon sok minden jót elmondtak már. Én tudom, hogy ez nagyon fontos egy piacgazdaság esetében, de nálunk még a piacgazdaságtól messze járunk. Amire én ki akarok térni, azt Pál László említette, célzást tett rá: hogy ennek a törvénynek az esetében, jelenleg a mi helyzetünkben anomáliák vannak. Mégpedig van egy ármegállapítási törvény; vagyis bizonyos termékekre árakat állapítottunk meg. Itt kifejezetten a mezőgazdasági termékekre vonatkozóan szeretnék néhány példával előhozakodni. Ezelőtt öt esztendővel, tehát 1985-ben egy mezőgazdasági gépért, amiért tíz vagon búzát kellett eladni, a jelenlegi esetben húsz vagon búzát kell eladni. Így változtak az értékek. Példákat sorolnék fel. Egy trágyaszóró értéke 1985-ben 153 ezer forint volt, 1990-ben 360 ezer. Egy E-516-os kombájn 1 millió 150 ezer volt, most 1 millió 550 ezer. Egy nyolctonnás pótkocsi 156 ezer volt 1985-ben, most 310 ezer.
A takarmánybúzának az árát megállapították, éppúgy a tehéntejét, a vágómarháét, a vágósertését. És ezeknek az előállításához a mezőgazdaságnak eszközökre van szüksége, aminek az ára megváltozott. Most a tisztességtelen piaci viszonyokat akarjuk kiszűrni, de bizonyos árakkal belelépünk, és ellentmondásba keveredünk egy ilyen törvénnyel.
Azt hiszem, hogy sok időnek kell még eltelnie ahhoz Magyarországon, hogy piacgazdaság alakuljon ki, amikor ennek a törvénynek ténylegesen nagyon fontos szerepe és jelentősége lesz. Úgy gondolom, hogy ezt a törvénytervezetet még egyszer át kellene nézni, és a jelenlegi gazdasági viszonyokat, amik vannak, s a törvényt ehhez kellene igazítani.
Köszönöm a türelmüket. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem