ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP)
ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A földtulajdonról a Parlamenten belül és a Parlamenten kívül is néhányszor már szót váltottunk. Az a kérésem, hogy az Országgyűlés fogadja el és támogassa a következő határozati javaslatot: "A termőföld olyan élő, termelő közeg, mely a mezőgazdasági termelés semmivel sem pótolható alapvető tényezője. Más termelési eszközökkel nem hasonlítható össze, s ezért külön kezelést igényel. A társadalmi-gazdasági szerves fejlődés elmaradása miatt az elmúlt évtizedek során csorbát szenvedett a termőföld és az ahhoz kötődő termelési eszközök optimális kihasználása s a hatékony gazdálkodás is. A túlsúlyba jutott nagyüzemekben dolgozók tulajdonosi pozícióját, a gazda helyét a gyakorlatban a munkavállaló, az alkalmazott váltotta fel. A mezőgazdasági termelés természeti, biológiai sajátosságai miatt, a hatékonyság, a versenyképesség fokozása érdekében szükséges a természetes személyek tulajdonosi arányának növelése. Az új agrárpolitika alapul szolgál a magángazdaságok szerves fejlődésének újbóli kialakulásához, a társulásos gazdálkodás előtérbe helyezéséhez is, valamint más mai nagyüzemek, tulajdonosok szövetkezetévé való átalakulásához.
A vázolt célok megvalósítása érdekében már tevékenykedő, vagy tevékenykedni akaró gazdálkodók földellátását mielőbb rendezni kell. Ennek megoldása érdekében az Országgyűlés hívja fel a Kormányt, hogy a termőföld tulajdonának rendezéséről 1990. november 30-ig terjesszen az Országgyűlés elé törvényjavaslatot. Egyúttal vizsgálja meg az Alkotmánybíróságnak az Alkotmány 70/A § értelmezéséről szóló 21/1990. október 4. A és B határozat, valamint a B/8. pontjában tett megjegyzését is, mely a szövetkezeti vagyon szétosztását a földről szóló 1987. évi I. törvény, valamint a mezőgazdasági termelőszövetkezetekről szóló 1967. évi III. törvény módosításával látja megoldhatónak."
Köszönöm a figyelmüket.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem