RABÁR FERENC, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

RABÁR FERENC, DR. pénzügyminiszter:
RABÁR FERENC, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Azzal a javaslattal fordulok a tisztelt Országgyűléshez, hogy a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésről szóló 1989. évi LI. törvény módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlés november 5-6-i napirendjéről szíveskedjen levenni. A mai napon az Érdekegyeztető Tanácsban egyeztetés és vita alakult ki a liberalizáció köréről, amelyet a Kormány ebben a törvényjavaslatban érvényesíteni akar. Nyilvánvaló lett, hogy a liberalizációt általánosabban és szélesebb körben értelmezzük, és nem kizárólag azt kívánjuk, hogy a kőolaj nemzetközi ára begyűrűzzön a magyar árrendszerbe valamilyen meghatározott algoritmus alapján.
Ennek megfelelően versenyeztetni kívánjuk a benzinárakat, a gázolajárakat és az összes lepárlási termékeket, és ennek megfelelően a liberalizáció azt is megkívánja, hogy az intézményi rendszert, az importversenyt lehetővé tegyük.
Mindezek a kérdések néhány nappal vagy néhány héttel esetleg hosszabb előkészítési időt igényelnek, mint ahogyan azt az utóbbi megegyezésünkben gondoltuk, és ezért az Érdekegyeztető Tanáccsal a következő közleményben állapodtunk meg.
Az üzemanyagok árának és forgalmazásának liberalizálásához szükséges intézkedések előkészítésére haladéktalanul tárgyalások kezdődnek az ÉT szakbizottságaiban, melyek eredményét a plenáris ülés fogja megtárgyalni. A szakértői tárgyalásokat, és azt követően az ÉT e napirenddel foglalkozó plenáris ülésének munkáját úgy kell szervezni, hogy a liberalizálás szabályai minél előbb életbe léphessenek. E szabályok életbe lépéséig az 1990. évi október 29-i 24 órától érvényes üzemanyagárak maradnak érvényben. Amennyiben a kőolaj és az üzemanyagok világpiaci ára a jelenlegihez képest nagymértékben változik, valamint a beszerzési lehetőségek beszűkülnek, haladéktalanul összeül az ÉT az új helyzetnek megfelelő megállapodás kidolgozására.
Az ÉT egyetért annak a tilalomnak a feloldásával, miszerint a benzinkutak csak a gépkocsik üzemanyagtartályaiba szolgáltathatnak ki üzemanyagot.
A közlemény a Magyar Közlönyben megjelenik. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem