SZABÓ GYÖRGY (MSZP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ GYÖRGY (MSZP)
SZABÓ GYÖRGY (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Módosító mondanivalóm igazából nem az általános vitához kapcsolódna, hanem a törvényjavaslat részletes vitájához. Miután ez a mondanivaló módosító jellegű is, és a módosító javaslatokat az általános vita lezárása előtt kell beadni, sajnálatos, hogy ezt írásban nem tudtuk megtenni, ezért kénytelen vagyok most felszólalni. Talán érthető lesz az elkövetkezőkből, hogy miért van erre szükség.
Úgy tűnik, hogy mind a törvényalkotók, mind pedig a törvényjavaslattal eddig foglalkozók figyelmét elkerülte, hogy a törvényjavaslathoz kapcsolódó melléklet, amelyik a megyei közgyűlés tagjainak a megválasztásáról egy mintalapot tartalmaz, az értelemzavaró, vagy úgy is mondhatnám, hogy értelmezhetetlen kitételt is tartalmaz. Igazán nem volna szerencsés, ha benne maradna a törvényjavaslatban.
A jelölt neve mellett – ahogy a kislistás választásokon azt tapasztaltuk vagy megszoktuk – az adott párt- és társadalmi szervezet neve, illetve a független jelölés ténye is fel van tüntetve a mintán. Köztudott, hogy a megyei közgyűlésbe a jelölést nem a pártok, hanem a települési önkormányzatok teszik meg. A települési önkormányzatok – ez is köztudott az önkormányzati törvényből – kétharmados többséggel kell, hogy megválasszák azokat a küldötteket, illetve választókat, akiket a megyei közgyűlésbe jelölt. Ismeretesek az önkormányzati választásnak az eredményei, tulajdonképpen csak az esetben eshetne össze egy párt, illetve az adott település, mint küldőnek a neve, ha legalább kétharmad részben az adott testület párthomogén. De még akkor is megkérdőjelezhető, hogy pártjelöltnek tekinthető-e, hiszen elképzelhető lenne, hogy mondjuk egy más pártnak a jelöltjét delegálja az adott település önkormányzata a megyei közgyűlésbe. Nem is igazán tekinthetők függetlennek ezek a jelöltek, hiszen azok egy településhez kötődnek, és ők próbálják meg delegálni a megyei közgyűlésbe azokat a jelölteket. Ezért mindenféleképpen javaslom, hogy értelmezhetetlen kitétel ne maradjon a választási mintalapban.
Azt javaslom a tisztelt belügyminiszter úrnak, amennyiben elfogadja szóban ezt a módosító indítványt – hiszen gyakorlatilag technikai jellegű és egy hibát szüntetne meg –, az egyik alternatíva az, hogy ne szerepeljen ott semmi, vagy az adott települési önkormányzatra való hivatkozás jelenjen meg az adott küldött neve mellett. Köszönöm szépen elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem