KISS GYÖRGY, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KISS GYÖRGY, DR. (MDF)
KISS GYÖRGY, DR. (MDF) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ebben a Parlamentben már sokan kezdték azzal a hozzászólásukat, hogy csak két mondatot kívánnak mondani. Megfigyeltem, még senki sem tartotta be. Ilyet én nem is ígérek, csupán azt, hogy rövid leszek és pusztán azzal kívánok foglalkozni, hogy mennyire sürgős immáron ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása. Több hete van ugyanis ez beterjesztve, és már arra is volt példa, hogy a Ház napirendjén szerepelt, de nem került sor a tárgyalására.
Arról van ugyanis szó, hogy most a közigazgatásban egy átmeneti időszak van, a régi közigazgatási rendszer már megszűnt, és az új közigazgatási rendszer még nem tudott felállni, ugyanis ehhez a választás még nem elegendő. Ennek ellenére azonban az államigazgatási feladatokat el kell látni és a lakosságnak a hatósági ügyintézés iránti igényét is ki kell elégíteni.
Pillanatnyilag a közigazgatásban dolgozók nincsenek abban a helyzetben pontosan a jogi szabályozás hiányossága miatt, hogy ezeknek a feladataiknak eleget tudjanak tenni. Hogy nagyon hétköznapi témát említsek: egy államigazgatási határozatot nem lehet egyszerűen annál fogva meghozni, hogy nem tudják az ügyintézők, hogy hová biztosítsák a fellebbezési jogot. Ennek megflelően a határozatot nem tudják kiadni az ügyfélnek. Ez azt a veszélyt hordja magában, hogy az újonnan megválasztott önkormányzatot rögtön a lakosság részéről egy jogos bírálat érheti, és azt mondhatják, hogy lám-lám, hát nem intézik az ügyeiket, és hozzá kell tenni ehhez, hogy ha a megfelelő jogalkotással mi nem tesszük lehetővé, hogy az ügyeket intézzék az államigazgatási dolgozók, akkor voltaképpen mi hozzuk olyan helyzetbe őket, hogy egy ilyen jogos bírálatnak legyenek kitéve.
Már előttem szóltak arról, hogy bizonyos határidők lettek javasolva a törvényjavaslathoz, s ezeket a tisztelt Ház egészítse ki, és ez nemcsak a Kormányra tartalmaz ilyen előírást, illetve javasol tartalmazni, hanem a Parlament önmagára nézve is, amennyiben elfogadja, akkor állapít meg határidőt, ami minket is arra kell, hogy késztessen, hogy az ehhez kapcsolódó jogalkotási folyamatot is felgyorsítsuk.
Az elmondottak érdekében én egyszerűen nem azt javaslom a tisztelt Háznak, hogy fogadja el a törvényjavaslatot, hanem Salamon úrhoz csatlakozva kifejezetten azt, hogy még a mai napon fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem