HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rendhagyó, hogy ilyenkor szólal meg és kér szót Önöktől az előterjesztő. Szeretnék minden tévedést eloszlatni. Szeretném, ha a jövőben is pontosan interpretálnák azt, amit mondok. Pontosan ezért az előterjesztésemmel kapcsolatban a következő módosítást terjesztem elő: pontosan és konzekvensen mindig rendőrkapitányt mondtam. Valóban azt mondtam, hogy az abszurditásig elmehetünk, ha vétójogot, egyetértési jogot biztosítunk a városi kapitányoknál, de erre lehetőség van. Ezért, miután a mai napon a tárgyalást úgyis el kell napolni, a Belügyminisztérium és a Kormány módosítja a 23/B szakasz (1) bekezdését. Eddigi nagyon konzekvens álláspontunknak megfelelően a pályázati rendszert a főkapitányi állásra kérjük biztosítani. Pontos normaszöveget fogunk adni.
Csak most, hogy ezzel kapcsolatban ne vitatkozzunk tovább, és ugyanezt az álláspontunkat, amit eddig fönntartottunk, fönntartjuk, vagyis egyetértési jogot biztosítunk a városi kapitányoknál. Mi konzekvensen ezt mondtuk. Ezt mondtam egyébként a parlamenti meghallgatásom során is, nagyon élesen szétválasztottam a főkapitányt és a kapitányt. Bár ennek az indokolását, ha szükséges, elmondanám, hogy a főkapitány olyan pontosan centrális alárendeltség, és annyira szakmai már, hogy ott nagyon kétségesnek tartanánk, már csak azért is, mert számos, nagyon sok önkormányzatot fed le Hack képviselő úr módosító javaslatának az elfogadása. Azonban a települési önkormányzatoknál valóban közvetlenebbül hozzá lehet kötni. Ezért, és a magam részéről, a Belügyminisztérium – ez jogszabályalkotás kérdése – semmi elvi akadályát nem látja annak, hogy a rendőrfőkapitányi és a kapitányi státust e megközelítésben kettéválasszuk, és ebben az esetben egy kompromisszumos javaslattal talán közelíteni tud egymáshoz a két álláspont.
Az elvi álláspontomat is illetően: én nagyon jól tudom azt, és azt, hogy hova való lenne ez a rendelkezés, nagyon jól tudom azt, volt ilyen elképzelés, hogy a rendőrségi törvénybe építjük be. Azonban aki most meglátja, hogy milyen, és tudja azt, hogy milyen jogszabályokat kell megalkotnia a Parlamentnek, az azt hiszem, tudja azt, el tudja képzelni, hogy a rendőrségi törvényt képtelenség, hogy ebben az évben a Parlament megtárgyalja. Naponta kapom tucatszámra a jelzéseket. Én azt hittem, hogy ezt a pártképviselők, illetve az országgyűlési képviselők is megkapják, ha másként nem, és máshonnan nem, azért, mert egyéni kerületből jutottak be, hogy mennyire elbizonytalanodott a rendőrség azért, mert bizonytalanok a rendőri vezetők. Augusztus 23-a óta, mióta ez az előterjesztés benn van, azóta tudják, hogy valamilyen módon a státusokhoz hozzá kívánunk nyúlni. Ezért választotta a Belügyminisztérium ezt a jogtechnikai megoldást. Ennek kizárólag ez az indoka. Ez nem az elveink feladását jelenti, praktikus magyarázata van. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem