BETHLEN ISTVÁN, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

BETHLEN ISTVÁN, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
BETHLEN ISTVÁN, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Ház! A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság megtárgyalta a külföldiek magyarországi befektetéséről szóló 1980-85. évi XIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A bizottság egyetértett a Kormánnyal abban, hogy a külföldi befektetések Magyarországon továbbra is több okból kedvezményes kezelésben kell, hogy részesüljenek. Itt miniszter úrhoz előbb annyit hozzáfűznék, hogy a privatizációs folyamat nem lehet eredményes Magyarországon külföldi tőke jelentős méretű bevonása nélkül, a magyar gazdaság átalakítása nem lehet eredményes megfelelő külföldi részvétel nélkül, s továbbá a gazdaságunk integrálása a világgazdaságban sem lehet eredményes megfelelő működő külföldi tőke bevonása nélkül. A legfontosabb érvet ehhez miniszter úr már megemlítette, mellyel a bizottság teljes mértékben egyetértett, hogy Magyarországon jelen pillanatban egyszerűen nincs megfelelő mennyiségű működő tőke, hogy megfelelő külföldi segítség nélkül ezeket a folyamatokat végre tudnánk hajtani.
A bizottság örömmel fogadta az engedélyezés eltörlésének javaslatát, és ugyanúgy egyetértett a bizottság abban is, hogy a 20 %-os sávot el kell törölni. Ugyanakkor többen a bizottságból úgy érezték, hogy a működő tőke esetében a 25 milliós határ 50 millióra való felemelése a termelő tevékenység esetében egyszerűen túlzott, és ennél kisebb összegeket javasoltak. Erre megfelelő módosító javaslatok is a Ház elé kerülnek.
A bizottság hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás helyes lépést jelent, ugyanakkor hangsúlyozták többen, hogy természetesen ez a törvénymódosító javaslat a legfontosabb problémákkal, amely a külföldi tőke jelentősebb méretben Magyarországra való beáramlását akadályozza jelen pillanatban, mint például a számviteli rendszert, mint például a nyugat-európai szinten nem létező amortizációs szabályokat stb., stb., a telefonrendszer és rengeteg más ilyen okok; persze nem szünteti meg és nem is szüntetheti meg, mert hiszen nem ennek a törvénymódosító javaslatnak a feladata ez.
Összefoglalásként azt lehet mondani, hogy a bizottság támogatja a Kormány módosító javaslatát, azonban hangsúlyt helyez arra, hogy természetesen a nemzeti egyenlő elbánás ténye hosszú távon mindenképpen a középpontba kell kerüljön, mert hosszú távon nem tűrhető el az, ami közép és rövid távon helyes, hogy a külföldi tőke olyan előnyöket élvezzen, amelyet a magyar működő tőke jelen pillanatban nem élvezhet. Tehát a bizottság azt várja el, hogy kvázi mint kontraszt program ehhez a módosító javaslathoz olyan törvényjavaslatok is kerüljenek majd a Ház elé, amelyek a nemzeti működő tőkét legelsősorban támogatják.
Összefoglalva, a bizottság egyhangúlag javasolta ennek a módosító törvényjavaslatnak az elfogadását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem