HAVAS GÁBOR (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HAVAS GÁBOR (SZDSZ)
HAVAS GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Ön hivatalba lépése után dr. Túrós Andrást, korábbi Borsod-megyei, majd országos rendőrfőkapitányt az országos rendőrfőkapitány helyettesévé, a magyar rendőrség szakmai vezetőjévé nevezte ki. A döntést elfogadhatatlannak tartom.
Elöljáróban szeretném ismertetni, hogy irtózom a politikai tisztogatás műfajától. Megvalósulását soha nem is kívántam. Úgy gondolom azonban, hogy vannak olyan kritériumok, amelyek kizárják, hogy a múltban leginkább kompromittálódott vezetők a rendszerváltást követően helyükön maradjanak.
Különösen igaz ez a rendőrségre, amely a pártállam egyik legfőbb támasza volt. Márpedig dr. Túrós András még a közelmúltban is főkapitányi intézkedések és nyilatkozatok egész sorával bizonyította, hogy a párt és a rendőrállam következetes híve, és a maga működési területén mindent meg is tett azért, hogy a rendszerváltás ne mehessen végbe.
1988 őszén a Borsod megyei pártbizottság ülésén erélyes fellépést sürgetett a politikai ellenzék minden árnyalatával szemben. Ugyancsak 1988 őszén a miskolci városi televízió adásában kijelentette, hogy a gazdasági sztrájk nem rendőrségi ügy, de ha a sztrájk politikai követeléseket is tartalmaz, akkor a rendőrségnek közbe kell lépnie, és ehhez a megfelelő apparátus rendelkezésre is áll.
A munkásság hangulatának sajátos kifejeződése volt abban az időben Kristály Gyula, nyugdíjas ózdi munkás elkeseredett akciója. A pártközpontnak címzett levelezőlapokon és a lakóhelyén terjesztett röpcédulákon meglehetősen nyers formában bírálta a rendszert. Az ellene folytatott eljárás volt talán az utolsó a pártállam jellegzetes jogi torzszüleményének nevezhető izgatási perek sorában. Dr. Túrós András a fent említett tv-műsorban igen erélyesen védelmébe vette ezt az eljárást: "Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy Kristály Gyula Andrásból a sajtó mártírt csinált. Nem értem meg az egész sajtóhisztériát, hogy mi szükség van erre, és miért kell mártírt csinálni egy ilyen emberből, aki az izgatás bűntettét vastagon kimerítette."
Ugyanilyen elszántan védelmezte az ügy kapcsán dr. Túrós a Posta levélellenőrző gyakorlatát is. Dr. Túrós véleményének az ismeretében nem meglepő, hogy a Posta feljelentését követően olyan óriási erőkkel láttak hozzá az akkor még ismeretlen tettes felderítéséhez, mintha legalábbis egy többszörös rablógyilkos kézrekerítése lett volna a tét. Miután a hatalmas erőfeszítésnek köszönhetően Kristály Gyula kézre került, dr. Túrós a maga szerény eszközeivel személyesen is hozzájárult a vizsgálat sikeréhez: "Én felkerestem Kristály Gyula Andrást az őrizetben. Sajnos a megbánásnak jeleit sem mutatta, a rendőrségről is nagyon szép verset írt az én megbízásom alapján, mintegy bizonyítva tehetségét."
Mint köztudott, Borsod egyike volt azoknak a megyéknek, ahol a legkorábban jelentkeztek a gazdasági válság és a kezdődő munkanélküliség súlyos következményei. Dr. Túrós már 1986-ban nyilatkozott erről a problémáról Moldova Györgynek a szerző Bűn az élet című könyvében: "A bűnözés növekedése nem egy különös borsodi átok, hanem egyenesen következik a súlyos gazdasági helyzetből. Ma már biztosra vehetjük, hogy ez a helyzet óhatatlanul leépítésekhez, munkanélküliséghez vezet majd. Nyilvánvaló, hogy az üzemek nem a legjobb, magas minősítésű szakembereiket küldik majd el, hanem a képzetlen és fegyelmezetlen elemektől igyekeznek megszabadulni. Meg fognak telni a kocsmák lógósokkal, folyik majd az alkohol." Így váltak dr. Túrós gondolatmenetében néhány mondaton belül a gazdasági válság kárvallottai erkölcsileg felelősségre vonható bűnözőjelöltekké, és ennek megfelelő eljárást dolgozott ki a probléma rendőri kezelésére. 1986-tól a Btk.-nak a közveszélyes munkakerülésre vonatkozó szigorításait kihasználva dr. Túrós András utasítására a megyében rendszeres razziákat tartottak, elsősorban a cigány- és szegénytelepeken, ahol begyűjtötték és 30-60 napra rendőrségi fogdába zárták azokat a férfiakat, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy nem rendelkeztek állandó munkaviszonnyal.
Dr. Túrós egyébként is az általános és rendszeres bűnmegelőző hajtóvadászatot tartotta a rendőrség legfontosabb feladatának. Kidolgozták és visszatérően alkalmazták az úgynevezett különösen nagy erőkkel végrehajtott akció módszerét. Ennek során munkásőrök és segédrendőrök bajtársi együttműködésével hermetikusan elzártak egy területet, például piacot, és minden ott tartózkodót alaposan ellenőriztek. 1988-ban októberig csak Miskolcon több mint 300 razziát hajtottak végre, vagyis naponta razziáztak. Dr. Túrós még 1989 tavaszán is úgy nyilatkozott a miskolci Déli Hírlapnak, hogy kívánatos, hogy az akcióalosztálya a jövőben demonstratív feladatokat lásson el, ezzel visszatartó hatást gyakorolva a bűnözőkre, a bűncselekményekre hajlamosakra.
Dr. Túrós a legsúlyosabb és leghelyrehozhatatlanabb károkat a cigányságnak okozta. Valamennyi megye közül Borsodban a legnagyobb a cigányok aránya. Az elmúlt években a romló gazdasági helyzet és a cigányság állapotából eredő válságjelenségek amúgy is felerősítették a cigányellenes indulatokat és a cigánysággal kapcsolatos előítéleteket.
Dr. Túrós gyűlölet- és hisztériakeltésre alkalmas nyilatkozatok egész sorával módszeresen szította a cigányellenességet. Hadd idézzek egyetlen gyöngyszemet az Észak-Magyarország 1989. április 15-i számából: "Az utóbbi nyolc-kilenc évben megállt a bűnözés növekedése. Ugyanakkor a korábbi 18 százalékról 38 százalékra emelkedett a cigány bűnelkövetők aránya. Az elmúlt évben megduplázódott. Ez a tendencia 1989-ben erősödik, már a 40 százalékot is eléri; nyugodtan mondhatom, hogy ha ez így marad, év végén minden második bűnelkövető a megyében cigány származású lesz."
Mindezek után nem csoda, hogy dr. Túrós lelkesen pártfogolta a miskolci cigánygettó tervét, és nagyszabású rendőrségi hadműveletet indított a Borsod megyei cigányság ellen. Az elmondottak ismeretében úgy vélem, hogy dr. Túrós András kinevezése szimbolikus jelentőségű gesztus. Bátorítást adhat mindazoknak, akik úgy vélik, hogy a korábbi módszerek folytathatók. Dr. Túrós András megbízása azért is meglepő, mert a miniszter úr éppen a napokban jelentette be, hogy pályázatot kíván kiírni a megyei rendőrfőkapitányi posztokra.
Ezért tisztelettel kérdezem a miniszter urat, a rendőrség eddigi vezetői közül éppen dr. Túrós András az, akinek további vezetői megbízatásához nem férhet semmi kétség? Köszönöm szépen. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem