HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azzal szeretném kezdeni, hogy Horváth Balázs segítséget kért a diktatúra lebontásához. Mások nevében nem merek nyilatkozni, de én magam minden tőlem telhető segítséget meg fogok adni, ha szükségük lesz rá.
A választ nem áll módomban elfogadni. A válasz kezdetéig úgy tudtam, hogy a Magyar Köztársaságban az általános nyomozó hatóság a rendőrség. A kérdéseim arra vonatkoztak, hogy a rendőrség mint általános nyomozó hatóság tett-e már intézkedést ilyen ügyekben vagy sem.
Úgy gondoltam – a válaszból kiderült, hogy tévesen –, hogy ha a rendőrség valamilyen akciójával kapcsolatban kérdést szeretnék feltenni a Házban, akkor azt a belügyminiszterhez kell címeznem és nem a legfőbb ügyészhez. Időközben azt kellett tapasztalni, hogy az alkotmányos berendezkedésünk ezen intézményei átcsoportosultak: a legfőbb ügyész lett a rendőrség főparancsnoka, és egyben alárendelődött a belügyminiszternek. Ez számomra merőben új. (Derültség.)
Bátorkodom megkérdezni a Kormány jelenlévő tagjait, hogy ha a rendőrség tevékenységével kapcsolatban bármiféle kérdést szeretnék feltenni, vagy bárki ebben a teremben, kihez forduljon, kit interpelláljon.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ha tévesen fordultam a belügyminiszter úrhoz, akkor elnézést kérek.
Hozzáteszem, hogy nekem is eszembe jutott, hogy a legfőbb ügyész is foglalkozhat ezekkel az ügyekkel, de nem gondoltam, hogy a tegnap megválasztott legfőbb ügyész ma már ilyen ügyekkel foglalkoznék. Ezért gondoltam, hogy az eljárásnak egy korábbi fázisa, a nyomozási szakasz az, amely elindulhatott, ha elindult. Sajnos arra nem kaptam választ, hogy indult-e már ilyen nyomozás, tehát a rendőrség foglalkozik-e ilyen ügyekkel, így – legnagyobb sajnálatomra – nem tudom elfogadni a választ. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem