SZABAD GYÖRGY (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZABAD GYÖRGY (MDF)
SZABAD GYÖRGY (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Három mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik örvendetes. A római jognak azt a figyelmeztetését, hogy "ki őrzi az őröket?", ezt nyilván a Ház nagy része átérzi, és legtöbb felszólalás mélyén, én nagyon remélem, hogy a lényeg a demokrácia féltése. De a kérdés mindig az, hogy jól féltjük-e a demokráciát, jól próbáljuk-e megvédeni. Én két mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Úgy gondolom, hogy bizonyos tételek elméleti és gyakorlati viszonya tekintetében van javítanivaló. Elhangzott olyan meggondolás, hogy vajon ha nem a miniszterelnök körül összpontosulnak a demokráciát védő erők, akkor megvédhető-e a demokrácia?
Legyen szabad, nem ismételve az elhangzottakat, arra figyelmeztetni, hogy a politikai élet csúcsán álló személyek – most én olyan kört emlegetek, ami nem került itt szóba – a korai fasizmustól a késői maoizmusig mindig vigyáztak arra, hogy a politikai élet vezető személyiségei kezében összpontosuljon minden biztonsági erő feletti legfelsőbb felügyelet. Ez az egyik tényező, amire fel szeretném hívni a figyelmet.
A másik, hogy aggodalommal hallottam, mégpedig a nemzetbiztonsági bizottság egy súlyos személyiségének a szájából, azt a kívánalmat, hogy a miniszterelnök adhassa le a szervezeti irányítás terhét, csak őrizze meg a politikai felelősséget. Nem érzek nagyobb veszélyt a demokráciára, mintha a politikai irányítás és az érte való felelősség különválik egymástól. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem