SZARVAS BÉLA (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZARVAS BÉLA (MDF)
SZARVAS BÉLA (MDF) Tulajdonképpen azt szerettem volna másképp megfogalmazni, amit Szokolay Zoltán is elmondott, a bizottság többségi véleményét. Néhány – általam módosítónak vélt – javaslatot pedig bizonyára majd az igazságügyi államtitkár úr fog felolvasni, mégis hadd reagáljak Fodor Gábornak néhány gondolatára.
Egy bizottságban lévén, ismerem érvrendszerét, és azt, hogy a Kormánynak nincs koncepciója. Gondolom, előtte is világos, hogy ez az elképzelés és gondolatmenet téves. A bizottság előtt általam ismertetett rövidített sémával kapcsolatban, amelyről beszéltem a bizottsági ülésen, sikerült megtudnom, hogy majdnem teljes mértékig egyezik a Kormány elképzelésével.
Amikor tehát Szabó Miklós és Demszky Gábor említi a két honvédelmi titkosszolgálatnak a honvédelmi tárcához kapcsolását, úgy tudom, hogy ez teljes mértékig egyezik a Kormány elképzelésével.
A másik, a Szabó Miklós által említett rendőrezred megszüntetésének gondolatával kapcsolatban – csak Horváth Balázst kiegészítőleg – hadd mondjam el, hogy amennyiben Szabó Miklós megnézné az Izrael állami sémát, azt, hogy biztonságpolitikai szempontból hogy áll fel, láthatná, hogy Izraelben a belügyminiszter rendelkezési körében szintén szerepel egy különleges rendőregység. Ezenkívül felsorolhatnám még Európa több államát, például Olaszországban a csendőrségnek vannak ilyen jellegű feladatai, mint amit itt Magyarországon ennek a különleges rendőregységnek kell betöltenie.
A Kormány elképzelése és a szakmai elképzelések ilyen szempontból egybevágnak, és ez egy egységes biztonságpolitikai koncepciót teremt. Még valamit hozzátennék.
Demszky Gábor itt néhány hiányosságot említett, amit valóban csak egy nemzetbiztonsági törvénnyel lehet megoldani. Felemlítette azt az egyhónapos határt, ami miatt lehetetlen dolgozniuk ezeknek a titkosszolgálatoknak. Ehhez csak egészen zárójelben hadd tegyem hozzá, épp egy SZDSZ-es képviselő javasolta azt az egyhónapos határidőt, most az okoz ilyen jellegű problémát.
Mindezek mellett – végiggondolva az egészet – gondolom, teljesen egyértelmű, s bizottsági ülésen is teljesen egyértelművé vált, hogy a miniszterelnök válláról le kell venni ezt a felelősséget, amit részben ő nem is tud megoldani. Önálló vagy tárca nélküli miniszter, vagy egy másik kormánytag mindenképpen szükséges ahhoz, hogy felügyelje ezeknek a szolgálatoknak a tevékenységét.
Az az érv, hogy a titkosszolgálatok veszélyes üzemek, pontosan azt támasztja alá, hogy minél előbb meg kell oldani, s rendezni kell egy nem miniszterelnök általi, hanem egy kormánytag általi felügyeletét, olyan kormánytag általi felügyeletét, aki igazán érdemben tud foglalkozni ezekkel a szolgálatokkal.
Ezekben a szolgálatokban sajnos csak akkor tudunk megbízni, hogyha megismerjük őket. Most jelenleg – gondolom – ebben a teremben nem ül olyan ember, aki megfelelően ismeri ezeket a szolgálatokat. Köszönöm szépen. (Elszórt taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem