SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)
SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engem is bizonytalanná tesz, hogy a módosító javaslatok tárgyalására nem került sor. Tehát lehet, hogy elébe vágok bizonyos mértékig a témának.
Én az állambiztonsági törvény módosításával kapcsolatban egy megjegyzést kívánok tenni. Bizonytalan az elénk terjesztett szövegben, hogy a kijelölendő tárca nélküli miniszter azt a két állambiztonsági hivatalt felügyeli, amelyik a Belügyminisztérium állambiztonsági szervezetének a megszűnésével mintegy gazdátlanul maradt, tehát az információs hivatalt – közönséges nevén a politikai kémelhárítást –, illetőleg a nemzetbiztonsági hivatalt, a korábbi szorosan vett állambiztonság utódszervezetét.
Amennyiben így van – és úgy tűnik az előterjesztésből, hogy így van –, szükségesnek tartom megjegyezni, hogy az állambiztonsági ügykörébe még két állambiztonsági feladatkört betöltő hivatal tartozik, amely ebben a pillanatban a honvédség állományában van. Az egyik a vezérkar szorosan vett katonai hírszerző hivatala, amely mindig is hagyományosan a vezérkar második csoportja volt, a magyar Deuxieme Bureau. A másikat, a honvédség körében végzendő belső elhárítási tevékenységek feladatát betöltő hivatalt, az egykori hírhedt nevén DEF-et pedig most helyezték át a hadseregparancsnok alárendeltségébe. Ez utóbbi egyértelműen állambiztonsági, belbiztonsági szolgálat; és az offenzív katonai jellegű hírszerzés is mindig is végzett belterületen is hírszerzési eszközökkel történő információgyűjtést. Ezért szükséges ezt a négy ügykört, ezt a négy hivatalt egységes alárendeltségben, egységes elv szerint igazgatni.
Tehát amennyiben az a megoldás érvényesül, hogy tárca nélküli miniszter felügyelje, akkor bele kellene nyúlnia a honvédelmi tárca állományába, és ott is gyakorolni a felügyeletet. Ennek megfelelően célszerűnek látszik – ennek a megoldására gyakorlatilag –, ha megmarad az ideiglenes rendezésként létrejött gyakorlat, hogy a miniszterelnök maga felügyeli ezt az ügykört; a miniszterelnök minden tárcát közvetlenül felügyelhet.
Tisztelt Ház! Még egy állambiztonsággal kapcsolatos problémát szóba kívánok hozni. Ha nem rendkívüli ülésszak volnánk, hanem szabályos ülésszak, akkor kérdésként tenném föl a belügyminiszter úrnak, de így inkább hozzákapcsolom ehhez a tárgykörhöz.
Nemrégiben a sajtó hírt adott arról, hogy a belügyminiszter úr látogatást tett a rendőrség úgynevezett forradalmi ezredénél. Rendkívüli elismeréssel nyilatkozott erről az alakulatról, szinte példaként állította az egész rendőrség elé. Ez a – ha máshonnan nem tudnánk, a nyilatkozatban elhangzott – kétezer főnyi karhatalmi szervezet az állambiztonsági karhatalom. A speciálisan politikai állambiztonság céljára felállított rendőrségen belüli alakulat. Ebből külön vegyük le azt a valahányszáz fős részleget, amely terroristaelhárítással foglalkozik. Ez az úgynevezett ezred – idézőjelben – a legrosszabb állambiztonsági karhatalmi alakulatoknak, a valahai hírhedt Kék Ávónak, a Kádár-kori belügyminisztériumi belső karhatalomnak a közvetlen utódszervezete.
Úgy gondolom, hogy egy demokráciának, különösen egy most felépülő, egy rendőrállamiságból kilábalóban levő demokráciának külön, elkülönített állambiztonsági karhatalmi szervezetére a rendőrségen belül szüksége nincs. Ezt az alakulatot feltétlenül és rendkívül szükséges mértékben fel kell oszlatni. Nem volna indokolt, hogy a Parlament székhelyéből adjanak a belügyminiszternek követelési listát arra vonatkozólag, hogy hogy járjon el. Nyilvánvalóan elfogadjuk azt a megoldást is, hogy ha szétosztja ennek az állományát a közbiztonsági rendőrségbe. De nem tagadom a véleményemet: a rendőrállam még ma is nagyobb veszély a közbiztonság romlásánál. Ezt a kimondottan rendőrállami kiképzési, karhatalmi alakulatot leghelyesebb volna leszerelni, és legénységét eltávolítani a rendőrségből.
Engedjenek meg még egy megjegyzést a rendőrség létszámhiányáról és a közbiztonság romlásáról. A rendőr különleges esküt tett; furcsa összehasonlítás: valahogy úgy, mint az orvos. Amennyiben a rendőr vagy az orvos teljesítmény-visszatartással politikai pressziót akar gyakorolni, súlyos bűncselekményt követ el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem