BOTOS KATALIN pénzügy-minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

BOTOS KATALIN pénzügy-minisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügy-minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abbeli reményemben, hogy ez alkalommal végre egy pozitív hírt közölhetek az országgyűléssel és az érintett lakossággal, a következőkben terjesztem elő a jelen törvényjavaslattal kapcsolatos kormányzati állásfoglalást.
Emlékeztetésül az előzményekre utalnék rá, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága a lakáscélú állami kölcsönök utáni 1990. évi adófizetésről szóló 1989. évi XLIX. számú törvényt, valamint a végrehajtásról szóló minisztertanácsi rendeletet alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette.
A törvényt azonban 1990. január 1-től április 9-ig hatályában fenntartotta, erre az időtartamra tehát fennáll az állampolgárok adófizetési kötelezettsége. Az ennek az adófizetési kötelezettségnek a rendezésére nyitva álló idő 1990. június 30-án lejárt, és ezután – ha más döntés nem születnék – az államigazgatási apparátus köteles lenne beindítani az adó beszedésére a gépezetet.
Nyilvánvaló, hogy az állampolgárok jogérzését, igazságérzését sérti, hogy egy megsemmisített és alkotmányellenesnek minősített törvény alapján fizessenek adót. Sérti azokat, akik már be is fizették, és sértené azokat, akiktől most hajtanák ezt be. Annak érdekében tehát, hogy ezt a helyzetet korrigáljuk, a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján a Minisztertanács úgy döntött, hogy az 1989. évi XLIX. törvény hatályának a megszüntetéséről törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé. Ez történt meg tehát most az Önök elé benyújtott javaslatunkkal.
Az ügy igazságos rendezéséhez hozzátartozik, hogy ez a mintegy 50 millió forintot már befizetett magánszemély valamilyen rehabilitációt nyerjen. Tehát hogy a jogkövető és törvénytisztelő állampolgárok ne szenvedjenek sérelmet, ezért javasoljuk, hogy az adót befizetett magánszemélyek részére az adót 10%-kal megnövelt összegben kártérítésként a törvény kihirdetésétől számított 15 napon belül az a pénzintézet, amelyhez az adót befizették, térítse vissza.
Felhívom a tisztelt Ház és az érintettek figyelmét arra, hogy a 10% éves kamatra átszámítva, az adófizetés időpontjától függően 25-40%-os kamatnak felel meg. Amennyiben Önök egyetértenek ezzel a 10%-os átlagos számértékkel, akkor ez valamennyi magánszemély részére fedezi az adó befizetésével kapcsolatos összegeket és a kárt, és így elkerülhető a kár és a költségek egyéni kiszámítása.
Ismereteim szerint a költségvetési, illetve az alkotmányügyi bizottság megtárgyalta a javaslatot. Pontosító javaslatok születtek, amelyek a 133-as számmal előterjesztett módosító javaslatban fekszenek Önök előtt. Tudomásom és információm szerint ezzel mindkét bizottság szó szerint egyetért. A módosítás lényeget nem érint. Csupán pontosbít, többek között abban a vonatkozásban, hogy az indoklásban ezt a 10%-ot egyértelművé és világossá kell tenni, hogy itt tényleges kártérítést, nem pedig a felmerült költségeknél és kárértéknél kisebb kártérítést kapnak azok a törvénytisztelő állampolgárok, akik már befizették a pénzt.
A Kormány nevében egyetértésemet kifejezem ezekkel a javaslatokkal, és kérem Önöket, hogy fogadják el előterjesztésünket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem