SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF)
SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elnézést a zavarért, de fegyelmezett voltam, és úgy gondoltam, hogy mennem kell a mobil mikrofonhoz. Nagy örömmel hallottam Szalay Gábor képviselőtársunk véleményét, mely szerint ennyire örül a Kormány részintézkedéseinek. Nem hiszem, hogy a Kormány egyes képviselőinek szeretett volna örömet okozni a bányatörvény parciális megváltoztatásával. Arról van szó tudniillik, hogy mi is kristálytisztán tudjuk, hogy ez a bányatörvény összességében úgy rossz, ahogy van, és a belátható időtávú terveink között szerepel a bányatörvény teljes egészében való megváltoztatása, ám most az Országos Bányaműszaki Főfelügyelet átszervezésével, illetőleg más felügyeleti szerv alá helyezésével ez egy olyan prompt intézkedés, amellyel rövid idő alatt jó eredményeket lehet elérni, és ez a Kormány célja!
Miről van szó? Magam 30 éve vagyok energiaiparos, és több mérnöktársammal együtt 30 év óta nem értjük, hogy ha egy ugyanolyan nyomástartó edényt a kőolajiparba akarunk elhelyezni, akkor ez az Országos Energiafelügyelethez tartozik; ha ugyanezt az edényt a bányászathoz vagy a szénhidrogén-bányászathoz akarjuk tenni, akkor a Bányaműszaki Főfelügyelőséghez tartozik; ha ugyanazt az atomerőműbe akarjuk tenni, akkor ismét az Energiafelügyelettel állunk szemben!
Következésképpen egy nyomástartó edény két-három felügyeleti szerv vélt vagy valós igényeit kéne kielégítse, amely évtkizedek óta rossz. Aki régóta a szakmában van, tudja, hogy a bányafelügyeletnek a Minisztertanács alá vonása a bányászat privilégiumaival, azzal a néhány évtizedes gyakorlattal, amikor a pártállam ésszel, ész nélkül nyomta a bányászatot, és mindig igyekezett a kirakatban tartani azt, ennek a rendszernek a maradványa. Tehát feltétlenül helyesnek és szükségesnek tartom, hogy a bányatörvény ebbéli fejezetét, paragrafusát minél hamarább változtassuk meg, következésképpen az előterjesztést én elfogadásra javasolom, azzal, hogy még rámutatnék további várható kormányintézkedésekre, nevezetesen az egységes iparfelügyelet megvalósításának a szükségességére. Mert azonkívül, hogy most az energiafelügyelet, az atomipari felügyelet az energiában, Bányaműszaki Főfelügyelőség, ezenkívül hajózás, repülés, vasút, katonai stb. felügyeletek vannak, ugyanarra a nyomástartó edényre hat- hétféle előírásokat kell betartsunk, ami nyilvánvalóan rossz. Tehát úgy gondolom, hogy ennek az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőségnek a Minisztertanács alól való levétele és a tárca irányítása alá tétele ez nagyon előremutató és nagyon jó intézkedés, és minél hamarabb meg kell valósítani.
Ezzel kapcsolatban a módosító javaslatról kell szóljak egynéhány szót. A módosító javaslat megítélésem szerint nem a tárgyra vonatkozik, csupán arra ad nekünk lehetőséget, hogy ismét bizottságok elé lehessen vinni ezt a dolgot, ha netán nem döntene úgy a tisztelt Ház, hogy ezt most elfogadja. Tudniillik, ami ebben a módosító javaslatban le van írva, az egy olyan fölösleges intézkedés, amihez semmi körülmények között nem itt, az ország Házában kell rendelkezni.
Mi a gyakorlat. Az, hogy ha ne adj' úristen van valami zavarhelyzet, katasztrófahelyzet, akkor az Országos Bányaműszaki Főfelügyelet aznap éjszaka vagy aznap este egyébként is köteles jelentést tenni. Ha egy hét múlva újabb jelentéskötelezett esemény áll elő, akkor megint kell kötelező jelentést tenni. Ez természetes. De az, hogy mi ezt szabályozzuk, én azt hiszem, hogy ez nem erre a Házra tartozik, tudniillik ez egy tárcán belüli, belső utasítás. Ha a tárca vezetője úgy gondolja, hogy ezentúl kéthetenként fog beszámolójelentést kérni a Bányaműszaki Felügyelet vezetőségétől, tegye, ő irányítja, ő felügyeli, ő dolga. Lehet, hogy havonta kell előírnunk, de hogy ezt mi itt szabályozzuk, én azt hiszem, hogy ez csak és kizárólag arra szolgál, hogy az időt húzzuk, miként már most is elértük, mert módoslító javaslat nélkül egy lépcsőben lehetett volna ezt a vitát lefejteni, itt most már kénytelenek vagyunk két lépcsőben folytatni a vitát, de egy olyan előterjesztés miatt, aminek megítélésem szerint nincsen megfelelő súlyú tárgya.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem