SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Előttem van a 127-es számú előterjesztés, és ezt akárhogy nézem is, ebben két paragrafust látok. A 2-es, tehát az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium előterjesztésének 2.§-a arról szól, hogy a törvény, illetve annak végrehajtási utasításának egy pontja eltörlésre kerül: méghozzá egy olyan pontja kerül eltörlésre, ami véleményem szerint egyáltalán nem másodlagos vagy harmadlagos jelentőségű.
Mindannyian tudjuk, hogy a bányászat veszélyes üzem. Veszélyes üzem még konszolidált körülmények között is, még gazdasági békeidőben is. Azt is jól tudjuk ugyanakkor, hogy a bányászat az elmúlt időszakban a továbbéléséért, a túléléséért harcol, ezért folytat kemény napi küzdelmet. Márpedig ott, ahol a lét a tét, ott bizony könnyen előfordulhat, hogy minden, egyébként szintén alapvetően szükséges dolog másodlagossá degradálódhat. Így van ez a biztonsággal is. A bányászat egy idő óta a saját biztonságán spórol, a saját biztonságát éli fel. Elmaradnak kutatófúrások, előkészítő vágathajtások, feltáró vágathajtások, elmaradnak mezőbekapcsoló vágatok, szóval a saját biztonságunkon spórolunk. Ebből tulajdonképpen törvényszerűen jelentkezik, hogy könnyen előfordulhat, hogy a bányabiztonság kérdése rendkívül kiélezetté válik rövid időn belül.
Nos, ez az a helyzet, amiben nekünk ez a törvénytervezet vagy előterjesztés azt javasolja, hogy az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőség elnökének eddig előírt rendszeres beszámolási kötelezettségét a Kormány felé töröljük el. Nem állítva helyébe semmit. Én úgy gondolom, hogy ebben a szituációban ezt nem engedhetjük meg. Egy ilyen lényeges előírást nem lehet simán eltörölni. Sőt, azt – véleményem szerint – annyiban pontosítani kell, hogy a rendszeres tájékoztatási és beszámolási kötelezettség helyébe szükség szerinti, de legalább félévenként egyszeri sűrűséggel elő kell írnunk egy ilyen beszámolási kötelezettséget.
Amit képviselőtársam említett, az természetesen magától értetődő, katasztrófaesetben természetes, hogy nem ennek alapján fog eljárni az OBF elnöke, és nem fogja kivárni, hogy leteljen a féléves jelentéskötelezettségi határidő. Nyilván nem erről van szó. Arról van szó, hogy a bányabiztonság, a bányavagyonhelyzet, az üzembiztonság helyzetének általános tendenciáiról tartsa meg tájékoztatóját a Kormány felé egy bizonyos, az általam javasolt, például féléves időközönként.
Ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a javaslatot megfontolni és esetleg támogatni is szíveskedjenek!
Köszönöm szépen. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem