POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A 127-es számú törvénymódosítási javaslat írásban előterjesztésre került indoklással együtt, a Tájékoztató címet viselő anyag is. A törvényjavaslat indoklásában a minisztérium a bányászat kérdésének intézményi indoklása, a tájékoztatóban pedig jogtörténeti áttekintése, indoklása van a tárgynak. Ehhez most a helyszínen a következő kiegészítést teszem. A Kormány áttekintette azoknak az országos hatáskörű szerveknek a körét, amelyeknek közvetlen felügyelete a Minisztertanácshoz mint testülethez tartozik. E körbe tartozik az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőség is. Az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőség feletti testületi felügyeleti jogkör fenntartása nem ésszerű, mert ez ideig nem sikerült megoldani a testületi felelősség rendezését, s ennek rövid távon történő megnyugtató megoldására reális lehetőség nincs, miért is a Kormány a miniszterelnök és a miniszterek személyes felelősségének alapján kívánja a felügyeleti rendszert továbbfejleszteni.
A Minisztertanács az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőségnek az ipari és kereskedelmi miniszter felügyelete alá helyezését tartja indokoltnak. Ez a megoldás a bányászatra vonatkozó jogi szabályozástól nem idegen, mert az Országos Földtani Hatóság, a Központi Földtani Hivatal már több mint két évtizede az ipari és kereskedelmi miniszter, illetőleg a korábbi ipari miniszter felügyelete alatt működik. A módosítás sürgősségét két ok indokolta, amelyek egymással kölcsönhatásban állnak. Egyrészt az új ipari és kereskedelmi miniszter feladatait ki kellett alakítani, véglegesíteni, másrészt ezzel összefüggésben a Minisztertanács ügyrendjének véglegesítése is indokolt.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a 127-es számon kiadott törvénymódosítási javaslatot a mellécsatolt indokok alapján, valamint a tájékoztatóban foglalt indokok alapján elfogadni szíveskedjék.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem