MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Ház! Ha most arra gondolok, hogy éjszakás bányászok nézik ezt a vitát, akkor kétségbe esem. Két héttel ezelőtt Szalay Gábor képviselőtársam interpellált a miniszterelnök úrhoz.
Komplex energiaügyben és azon belül a magyar szénbányászat ügyében. Akkor a miniszterelnök úr nem volt itt, válaszolt helyette az illetékes miniszter, kitérően, jellemző módon a kormányprogram két mondatához igazodóan, semmitmondóan. Hogy mégis adjunk a bányászatnak valamit, most beterjeszt a Kormány egy javaslatot, amelynek az értelme és a lényege az, hogy a miniszterelnök válláról vegyük le azt a felelősséget, amit pedig viselni kellene a magyar szénbányászatért és a magyar bányászatért.
A bányász mit ért ebből a vitából? Vitatkozunk egy kijelölési jogon, és azt tapasztalja, hogy a Kormánynak nincs energiaprogramja, nem válaszol a szénbányászat akut gondjaira, és nem gondolja végig azt, hogy képviselőtársam által az előbb a kommunista társadalom "kedves gyerekeinek" minősített bányászok még soha nem hagyták abba a munkát, és hogyha úgy gondolják, hogy mi csak beszélünk róluk és nem teszünk, akkor öt perc múlva itt nem lesz világosság, és fél óra múlva meg fogunk fulladni, mert nem lesz légkondicionálás. (Szórványos taps.) És én azt hiszem – kénytelen vagyok erős szavakkal fogalmazni –, hogy ez a beterjesztés és ez a vita, amit az MDF támogatni kíván, a kormány részéről az elodázása annak, hogy a magyar szénbányászat katasztrofális helyzetben van, hogy az ország energiagondjai nem halogatható megoldást követelnek, és jelen esetben azt kell mondjam – amit tisztelt Torgyán úr szokott mondani –, hogy most a légyről beszélünk, holott a húst köpi be a légy.
Azt gondolom, kedves képviselőtársaim, kellő komolysággal és felelősséggel erre a két héttel ezelőtti interpellációra el nem fogadható válasz az, amit a Kormány most javasol, mert ez nem megoldás, hanem egy rendkívül sürgős dolognak az elodázása. Ilyen módon tessenek végiggondolni! Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem