HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ):
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Előfordul demokratikus képviselőházak történetében, hogy konstellációt kelt egy-egy felszólalás, hogy a kormánypártoknak nem tetszik, ez azonban nem ok arra, hogy az Elnök Úr megpróbáljon félbeszakítani. (Bal oldalon taps.)
Június 15-én Szilvási György helyettes államtitkár telefonon utasította a Pallas Kiadót arra, hogy állítsa le a New York Palotával kapcsolatos tárgyalásait, majd július 20-án először szóban, aztán telefaxon Matolcsy államtitkár utasította a Pallast, megtiltva, hogy 30-i határidővel beharangozott tárgyalásait a svéd céggel befejezze, és államigazgatási felügyelet alá vonta ezeket a tárgyalásokat.
A Magyar Nemzetben Diurnus azt írta: "Remélhetőleg nincs semmi összefüggés a kétszeres idézet – mármint a Magyar Fórumból és a Hitelből való idézet – és a Pallasnál június 20-án érvényesített üzleti tilalom között." Ugyanis szerintünk az MDF még akkor sem vehetne igénybe hatalmi, kormányzati eszközöket a Magyar Nemzet részleges privatizációjának megakadályozására, ha – ne adj' isten – valóban egy MDF-ellenes külföldi partner tenné meg a legelőnyösebb s lapunk önállóságát, függetlenségét a legteljesebb mértékben szavatoló ajánlatot."
Szeretném ismertetni azt is, hogy az ilyen, MDF és kormányzati, tehát kormánypárti és kormányzati összefüggést maga Csurka István, az MDF egyik vezérképviselője sem zárja ki a mai Magyar Nemzetben, aki azt mondja: "Miért volna olyan rettenetes tragédia – mármint, ha a Magyar Nemzetet a Kormány lapjává akarnák tenni - a Magyar Nemzet szerkesztőségére nézve a szabad választások után, amikor a nép ezt a Kormányt, ezt a pártot választotta. (Közbeszólások a jobb oldalról: Így van!)
Nos, kérdésem a következő. (Zaj. Taps a jobb oldalról.) Semmi kifogás az ellen, ha az MDF sikerrel hódítja meg egy független lapnak a szívét. (zaj, derültség) természetesen szabadságában áll minden lapnak, hogy pártokat szolgáljon, azonban a Magyar Nemzet, mint azt a sajtóprivatizációs vizsgálat során saját főszerkesztője közölte, ragaszkodik ahhoz, hogy független maradjon. Ilyen körülmények között. (zaj) . miért van szükség arra, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke személyes tekintélyét latba vetve próbálja befolyásolni egy lap választását abban a tekintetben, hogy melyik üzleti partnert választja. Megengedhetőnek tartja-e a privatizáció kézi vezérlése folyamán a Kormány ezeket a beavatkozásokat?
Szeretném megkérdezni: mi különbség van tulajdonképpen a pártállam és a mai gyakorlat között, ha az lehetséges, hogy egy párt érdekében a Kormány elnöke hatalmi tekintélyével éljen. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem