KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, hogy az előzmények után érthető, ha a Magyar Demokrata Fórum nevében csak egészen röviden kívánom összefoglalni a három törvénnyel kapcsolatos álláspontot. Az alkotmánymódosítás, az önkormányzati törvény és az önkormányzatok választására vonatkozó törvény általános vitáját együtt folytatjuk. Ezt megelőzte egy hatpárti tárgyalássorozat, aminek eredményeképpen sikerült a hat képviselőcsoport álláspontját és a független képviselők álláspontját is közös nevezőre hozni a leglényegesebb kérdéseket illetően. Ennek eredményét tartalmazza az az átdolgozott törvényjavaslat, amelyet a minisztérium képviselői elkészítettek, és amely minden képviselőnek a birtokában van. Ezért engedtessék meg nekem, hogy én erről a törvényjavaslatról, illetve ezekről a törvényjavaslatokról részletesen ne beszéljek. Egyetlenegy dologra szeretnék kitérni, mert úgy gondolom, hogy ez némi magyarázatra szorul, ez az alkotmánymódosításnak a kérdése. Fölmerült itt az előzetes viták során, és nagy hangsúllyal, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Demokrata Fórum megállapodása értékelése kapcsán, hogy ezt az alkotmánymódosítást, az alkotmányba kerülő szöveget földuzzasztjuk esetleg, és mindazokat a kérdéseket belevesszük az alkotmányba, amely kérdések vonatkozásában a vita előzetesen koncentrálódott, és amelyekben végül is megállapodás született. Ez volt az a javaslat, amit a Magyar Demokrata Fórum delegátusai a tárgyalások befejeztével ismét fölvettettek, és ez volt az a javaslat, amely nem talált elfogadásra a Szabad Demokraták Szövetsége részéről, és amelyet ily módon nem tudtunk keresztülvinni. Ennek ellenére fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy ez a megoldás lett volna a legkedvezőbb, tehát az, hogy az alapvető kérdések az Alkotmányban kerüljenek szabályozásra. Akkor a következőkben az önkormányzati törvény esetleges módosításai során el lehetne kerülni – illetve most már úgy mondom, hogy el lehetett volna kerülni – azt a közjátékot, amiről most már talán csak közjátékként illik beszélni, és ami az elmúlt két-három hetünket jellemezte itt a Parlamentben: amikor olyan kérdésekben is viták folytak, olyan kérdésekben is időhúzásra alkalmat adó indítványok történtek, amelyekben valóságos nézeteltérés nem volt a felek között. Mindez jelentős mértékben elhúzta, hátráltatta egy ilyen fontos kérdésben a döntéshozatalt. Ez veszélyeztette tulajdonképpen azt is, hogy szeptember 30-án helyhatósági választások lehessenek.
A parlamentben jelenlévő képviselőcsoportok és országgyűlési képviselők felelősségteljességének a bizonyítéka, hogy az utolsó pillanatban megszületett az a konszenzus, amelynek eredményeként most azt mondhatom, hogy mind a három törvény olyan formában került megfogalmazásra, amelyről úgy tűnik, megállapítható: valamennyi képviselőcsoport számára elfogadható.
Ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy a módosító indítványok nagy részét vissza fogják vonni a képviselők. Kifejezett ígéretet nem tudok tenni arra, hogy melyik módosító indítványt fogja a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja visszavonni, melyiket nem. Az elkövetkező két napban, a bizottsági tárgyalásokon sor kerül ezeknek az idejét múlt, és a változtatások tükrében ma már nem aktuális módosító indítványoknak a visszavonására. Külön felhívom a figyelmet, hogy a módosító indítványok egy része olyan kiegészítést tartalmazna az önkormányzati törvényhez, amely kiegészítések nem szükséges, hogy magába a törvénybe belekerüljenek, hanem valamely kapcsolódó törvény részét képezhetik. El tudom képzelni, hogy ilyen okból is történnek módosítójavaslat-visszavonások. Mindez azt jelenti, hogy komoly remény van arra, hogy az elkövetkező két napban a bizottságok meg tudják tárgyalni most már a módosított törvényjavaslatokat és a fenntartott módosító indítványokat. Így valóban mód lesz arra, hogy csütörtökön és legkésőbb pénteken a tisztelt Ház mindhárom javaslatot elfogadja, s ezzel elháruljon az akadály annak az útjából, hogy szeptember 30-án a magyar nép szabadon megválaszthassa helyi ügyeinek intézésére hivatott képviselőit. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem