SIKLÓS CSABA közlekedési és hírközlési miniszter:

Teljes szövegű keresés

SIKLÓS CSABA közlekedési és hírközlési miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési és hírközlési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindazóta, hogy 1988. szeptember 12-én az itt jelenlévők közül többekkel együtt több tízezren tüntettünk a nagymarosi gát megépítése ellen, bizonyára kevesen gondoltak arra, hogy az akkor még egységes ellenzék feladata és felelőssége miként változik. Nekünk, akik a kormányzás felelősségét vállaltuk, vállalnunk kell a népszerűtlen, ugyanakkor bonyolult nemzetközi összefüggésű feladatok megoldását is.
Mivel Bős-Nagymaros sorsa egyik fontos erjesztője volt az országban végbement politikai változásoknak, és a közvéleményt ma is élénken foglalkoztatja, ezért köszönöm dr. Kiss Róbert képviselőtársamnak, hogy alkalmat adott egy rövid tájékoztatásra e sokat vitatott kérdéskörben.
Mint közismert, a nagymarosi vízlépcső megvalósítására 1986. május 28-án kötött szerződést az OVIBER az osztrák Donaukraftwerke céggel, melynek alapján az osztrák fél 6,6 milliárd schilling összegért vállalta az erőmű megépítését. E - kamatokkal növelt - összeg törlesztése az üzembehelyezést követően történő áramszállítással volt tervezve.
Az 1986-tól mind erőteljesebben kibontakozó tiltakozó mozgalom hatására, a környezetvédelmi érvek feszítő súlyára való tekintettel a Németh-kormány utasítására az OVIBER 1989. szeptember 14-én a szerződést felmondta, és ettől az időponttól az osztrákok munkát nem végeztek.
A felmondás időpontjában elért készültségi fok két ízben is felülvizsgálatra került. Először az osztrák fővállalkozó mérte fel alvállalkozói készültségét, és jelentette azt 1990. március 9-én, maid ennek magyar részről történő felülvizsgálata történt meg márciusáprilisban. Ennek a vizsgálatnak alapján adott a magyar Kormány az osztrák féllel folytatott tárgyalások után júniusban - 900 millió schilling értékű számla igazolásával - az eddigi osztrák költségek fedezetére felhatalmazást. Az összeg igazolásakor azonban a magyar fél jegyzőkönyvben rögzítette mind az osztrák követelés jogalapjára, mind összegszerűségére vonatkozó jogfenntartó nyilatkozatát. Tehát amellett, hogy hangsúlyozni kívánta egyezségre való készségét, kifejezetten biztosította a jogot jövőbeni álláspontjának szabad alakítására. Ezért nyomatékosan hangsúlyozzuk, hogy ez az igazolás nem teszi tönkre további tárgyalási pozícióinkat, és semmiképpen nem jelenti az osztrák igények általános elismerését.
Megjegyzem, eddig nem volt szó további 700 millió schilling elismeréséről, annál is inkább, mivel mi - ahogy a kormánybiztos múlt heti sajtótájékoztatójából a közvélemény is megtudhatta - szakértőink intenzíven dolgoznak az osztrák kárigényre és egyezségi ajánlatra adható magyar válasz megalapozásán. Jogi szakértőink a napokban lezárt állásfoglalása alapján adhatunk majd miniszterelnök úr nevében csak felelősséggel, pénzügyi részletekbe menő választ. A Kormány e hó 26-i ülésén tárgyal majd e kérdéskörről.
Végezetül szeretnék kitérni tisztelt képviselőtársamnak a szerződések helyreállítási feladatokra történő módosítását igénylő kérdésére. Körültekintő és széles körű műszaki és ökológiai tervezés nélkül a helyreállítás nem kezdhető meg. Erre megbízást a közeljövőben adunk, és a tervek bírálatában aktív részvételt várunk a vízlépcső ellen fellépő egyénektől és közösségektől egyaránt.
Tisztelt Képviselőház! A Kormány - programjának megfelelően - fenntartja a dunai vízlépcső ügyének kiemelt kezelését, és nemcsak az osztrák féllel, hanem a cseh és szlovák kormánnyal is mindannyiunk számára elfogadható megoldást keres. Az utolsó időszak intézkedései: az új kormánybiztos kinevezése, a szakértői gárda erősítése, neves jogászok felkérése, vállalati és kormányszintű tárgyalások előkészítése mind egy cél érdekében történt, éspedig azért, hogy a problémák nemzetközi rendezése és a helyreállítások előkészítése felgyorsulhasson.
Kérem tisztelt Képviselőtársam válaszom elfogadására, azzal, hogy az ügy kezelése érdekében megtett intézkedéseinkről folyamatosan tájékoztatjuk a tisztelt Házat és az ország nyilvánosságát. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem