KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Köszönöm. De előre ezt nem tudtam. Tisztelt Országgyűlés! hölgyeim és Uraim! és Miniszter Úr!
Jelen interpelláció azon kevesek közé tartozik, amelyet mind a kormánypárt, mind az ellenzék soraiban ülő képviselők aláírtak, illetőleg támogattak. Ez röviden, a tárgyra térve… az alábbiak:
A Bős-Nagymaros-vízlépcsőrendszer építéséről a mai napig nem készült állapotfelvétel, tehát pontosan nem látható át az építmény készültségi foka. A kártérítéssel foglalkozó jogász szakértői bizottság még jelenleg is dolgozik, tehát véleményük még nem ismert. Eddig tárgyalások sem folytak a szerződések - helyreállításra irányuló - módosítására. Még mindig hatályban van az a minisztertanácsi határozat, amely kimondja, hogy a csehszlovák fél megállapodásra irányuló szándéknyilatkozata esetén az építkezést folytatni kell.
Ennek ellenére az eddig elvégzett munkákért fizetett 952 millió schillingen túl a Kormány az osztrák fél egyoldalú nyilatkozatát elfogadva, minden jogi és ténybeli alapot nélkülözve döntött 900 millió schilling átutalása mellett, és most készül újabb 700 millió schilling igazolására; ezzel a kártérítést elismerve, és a magyar fél tárgyalási pozícióit gyakorlatilag megsemmisítve.
Talán a Kormány ily módon törekszik a valutabevételek növelésére, hiszen az egyik - a környezetvédelmi miniszter, Keresztes K. Sándor jelenlétében - elhangzott vélemény szerint "a kártérítés magyar valutabevétellel jár, mivel a magyar beszállítók kb. 30 százalékkal részesednek. Ez az éves fizetési mérlegre kedvező hatású".
Tehát áldozzunk most 900 millió schillinget az 1996-tól kifizetendő kamataival együtt azért, hogy néhány, monopolhelyzetben lévő nagyvállalat 270 millió schilling valutabevételhez juthasson az idén? Köszönöm szépen. (Taps jobbközépen.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem