PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Többen súgnak, segítenek, hogy mondjak nemet - a szemben lévő oldalról segítenek. Nem azért nem fogadom el a választ, mert ez a pozíciómból adódóan kötelező, hanem azért, mert a legtöbb kérdésre - úgy érzem nem kaptam választ. Miután a kérésem az volt, hogy a miniszterelnök úr vonja vissza ezt a rendeletet, amely nem biztosít kellő feltételeket a vállalati tanácsok igazán hiteles újraválasztásához, és nem vonják vissza a rendeletet - ami feltételezhető volt -, természetesen nem fogadhatom el a választ.
Néhány indok mégis szükséges, hogy elhangozzék. Egyrészt - mindjárt az elején - szokás szerint egy megjegyzést kell tennem: az interpellációm tárgyában nem tértem el az előre beadott kérdésektől, a dolog természete szerint nem szó szerint beadott interpellációt kell letenni a Ház asztalára, illetve beadni, hanem ettől némileg el lehet térni.
Amiben egyetértek, és ami feltételezhetően mindenki számára várható volt, az a vállalati tanácsok történetével kapcsolatos értékelése a miniszter úrnak, és már ez sem kevés, hogy már ugyanúgy értékeljük a vállalati tanácsok múltját mindketten, annak ellenére, hogy a Ház két különböző oldalán ülünk. Ez kevés azonban a vállalati tanácsok újraválasztásával kapcsolatos egyetértéshez.
Nem szeretnénk visszatérni mind a 10 kérdésemre, és indokolni, hogy mit miért nem fogadok el, néhány dolgot mégis kiemelnék. Az egyik alapvető kérdés az államigazgatás által delegált vállalati tanácsi tag teendője. Én úgy érzem, és a miniszter úr válasza alapján ebben az érzésemben csak megerősödtem: nem válik világossá, hogy ez az ember, ez a delegált, kit képvisel és milyen minőségben, felügyelő bizottsági tagként tevékenykedik-e - mert erről is esett az imént szó - vagy másfajta tevékenység vár rá, milyen álláspontot fog képviselni. Szaktanácsadóként fog működni, mert az említett példában már rekrutálódik ez a delegált, ez erre is utal. Nem világos, hogy mi lesz a feladata, milyen álláspontot, kit fog képviselni.
Természetesen vita közöttünk továbbra is az, hogy mi a szerencsés időpontja a vállalati tanácsok újraválasztásának. Többen úgy értékeljük, hogy szeptember 15. olyan közel van az önkormányzati választásokhoz, annyira egybeesik a vállalati tanácsok újraválasztásának az időpontja az önkormányzati választási kampánnyal, hogy nem lehet azt mondani, hogy politikamentes lehet ilyen körülmények között ez a válallatitanács-újraválasztási kampány, vagy időszak.
Többféle megoldás is kínálkozik. Éppen ezért mondtam el észrevételeimet, mert ezek végül is nem ismeretlenek a miniszter úr előtt s a Kormány előtt sem. Feltehetően alaposabb megfontolás után és a problémák alaposabb megtárgyalása és áttekintése után egy későbbi időpontban is lehetővé tették volna a vállalati tanácsok újraválasztását. Nyilván a vállalati tanácsi irányítású vállalatok nem azok a kis helyi üzletek, amelyeket az önkormányzatok fognak osztogatni. Nyilván a jelen körülmények között az az úgynevezett spontán privatizáció természetesen nem fenyegeti a vállalati tanácsi vállalatokat, amelyekről oly sok szó esett.
Úgy tudom - ebben többen megerősítettek -, a kényszerszabadságolások időszaka éppen csak véget ért augusztus végén. Nem jelentéktelen üzemekről van szó. Úgy tudom, hogy a Videotonban, Csepelen a kényszerszabadságolások ezekben a napokban fejeződtek be. Már csak 15 nap, alig 2 hét van a vállalati tanácsok újraválasztásáig. Ha semmi más kifogás nem lenne a dolog ellen, ez is megfontolásra kellene hogy késztesse a döntéshozókat. Úgy tudom - igyekeztem elmondani, s ez meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott -, hogy az érdekképviseleti szervezetek testülete, az Érdekképviseleti Tanács valóban még nem ült össze ebben az ügyben, de egyenként is meg lehetett volna kérdezni ezeket a szervezeteket, és egymástól függetlenül - de amennyire tudom, egyeztetetten is - jelentős kifogásokat emeltek a vállalati tanácsok ilyen módon való újraválasztása ellen, lényegében azzal egybehangzóan, amit az imént elmondtam. Ezek a legfőbb észrevételek ahhoz, amit a Miniszter úr elmondott. Ennek alapján ismétlem meg, hogy a válaszát nem tudom elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem