MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ)
MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Miniszter Úr! Köszönöm a válaszát. Legnagyobb problémám a válasszal, hogy a második kérdés, amely arra vonatkozik, hogy a Földművelésügyi Minisztérium vagy a kormányzat készített-e felmérést a különböző igényjogosultak köre alapján annak a várható nagyságáról, hogy hányan és milyen földet igényelnek vissza, ez nincs meg. Erről csak nagyon durva becsléseink lehetnek a különböző javaslatok alapján. Ennek hiányában rendkívül nehéz válaszolni az ezzel összefüggő kérdések sokaságára is.
Mégis egy-két helyen, egy-két kérdés esetében világosabb a kép számunkra, legalábbis a kormányzat szándékait illetően.
Így például a harmadik kérdés esetében, miszerint a termelőszövetkezetek kezelésében lévő állami tulajdonú földeket az önkormányzatok birtokába kívánják adni. Ez egy új elem ebben a koncepcióban. Az önkormányzati törvény vitája során az ellenzék elég szívós harcot folytatott azért is, hogy a belterületi állami telkek is az önkormányzat körébe kerüljenek, amit elég nehezen tudtunk elérni.
A negyedik kérdés esetében, hogy mivel kívánják pótolni a tönkremenő termelőszövetkezetek nyugdíjasainak háztájiját, illetve egyéb juttatásait; ez rendkívül aggasztó számunkra, az a válasz, amit itt kaptunk, hiszen jelentős számú öreggel és jelentős szegénységgel kell számolni ennek a törvénytervezetnek, vagy ennek az elképzelésnek a megvalósulása esetén falun.
Két megjegyzésem volna még másik két kérdéshez, ami az újonnan földhöz juttatottak kedvezményes hiteleire vonatkozik. Nemes a szándék, ha egy-két százalékos kamattal kívánnak hitelt adni a földhöz juttatottaknak, de ilyenkor választ illik arra adni, hogy a reálkamatok és a kedvezményes kamatok közti különbséget milyen forrásokból kívánja fedezni a kormányzat. Ami az örökösödési perek sokaságát illeti, ott pedig hiába zárják ki az oldalági örökösöket, az egyenes ági örökösök között is lehet rendkívül sok örökösödési per, hiszen nem az egyke jellemző a magyar falura, hanem a többke, és ennek nyomán várhatók perek e tekintetben is.
Mindent összevetve: nem találom kielégítőnek miniszter úr válaszát, még akkor is, hogyha néhány kérdésben legalább tisztább a számunkra, hogy mit kíván a kormányzat. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem