Bálint Aladár: Jasa Heifetz

Teljes szövegű keresés

Bálint Aladár: Jasa Heifetz
Egy álmatag tekintetű gyerekarc és egy hegedű csodálatos zengése kapcsolódik e fülkarcoló groteszk névhez. E tizenhároméves fiú produkciója megcsúfolása a csodagyerekekről szóló elméleteknek, vézna testében érett férfilélek szenvedése muzsikál. Bruch G-moll hegedűversenyével vezette be a Népoperában tartott hangversenyét. E külsőséges effektusokra épített romantikus kompozíció inkább a technikai készség, az együttessel való összeilleszkedés próbája. Heifetz emberül állta a próbát, de csodálatos kvalitásai Beethoven G-dúr románcának előadásában bontakoztak ki igazán. Korát meghazudtoló elmélyedéssel interpretálta a halhatatlan mestert, ha nem látjuk bodros szőke haját, törékeny gyerektestét, behunyt szemmel valamelyik nemzetközileg elismert koncertkiválóság játékára eszméltünk volna. Popper és Sarasate egy-egy kompozíciójának előadásával pedig minden akadályt leküzdő technikáját ragyogtatta.
Heifetz máris olyan mestere a hegedűnek, hogy művészete a legmagasabb mértékkel értékelhető csupán. Megfejthetetlen rejtély, melynek nyitját hiába keressük, érjük be az elszálló pillanatokat betöltő hangok igézetével.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem